Шафов филм „Ми смо успели све“ на фестивалу у Шпанији

Полазници Школе анимираног филма узраста од 8 до 14 година са својим менторима Славољубом Симоновићем и Милицом Стаменовић, радили су на филму под називом „Ми смо успели све“, који је ушао у званичну селекцију на Интернационалном фестивалу младих у Шпанији.

„Ми смо успели све“ само је још један у низу радова којим се Школа анимираног филма из Врања, пласирала на разним интернационалним фестивалима. О томе, како је било радити на овом филму, ко је све радио и какав исход очекују, чули смо од директорке Јасмине Стојановић, али и од деце која су свој дар претворили у филм вредан пажње.

-Анимирани филм не може да уради једна особа за један дан, него треба да буде тимски рад, па и поред тога неки филм не може да се уради за три године. У филму се дешава то да папагај треба да полети, али му никао не успева и он стално и стално пада у рупу и у тренутку када подигне капу, видите да је заправо магарац, објашњава полазник ШАФ-а.

-Наш циљ је био да у том филму прикажемо енглеску абецеду и да налазимо енглеске речи које почињу словима по редоследу абецеде. Ја сам радила мрава, а на енглеском се мрав каже „ant“ којег сам прво  скицирала на папиру, а касније га направила од пластелина, додаје полазница ШАФ-а.

-Тренутно цртам пролећни цртеж за изложбу, нацртала сам меду који држи кошницу у руци.

Упитана да ли је напорно цртати и шта је научила у Школи анимираног филма, одговара:

-Није, баш је забавно, овде сам три месеца и научила сам како се праве цртани филмови, каже полазница ШАФ-а.

-Ради се о 11. Интернационалном фестивалу младих у Шпанији на којем ми учествујемо већ годинама уназад. Наш филм „Ми смо успели све“ прошао је селекцију ове године и биће приказан у априлу, када се буде и одржавао фестивал. То је веома значајна потврда нашег рада и квалитета онога што ми радимо, речи су директорке Стојановић.

Ради се о филму из 2022. године који је рађен у техници пиксилација, где се анимирају живи људи.

-Снима се тако што се фотографише кадар по кадар и онда се то монтира у један филм. Све оно што се врти око папира је монтирано касније, додаје директорка Јасмина Стојановић.

Упис деце у Школу анимираног филма је два пута годишње, у септембру и фебруару, по речима директорке Стојановић, завршен је упис у оба рока. Оно чиме се Шафовци , такође, могу похвалити је промоција филма под називом „Шамар“ који је рађен по песмици врањског песника Жикице Димитријевића. Промоција филма заказана је за суботу, 24.фебруар са почетком у 13 сати.

Please follow and like us:
Друштво