Сајам образовања ујединио локалну самоуправу, школство и привреду

У Врању је данас одржан први Сајам образовања, манифестација која има за циљ промоцију образовних институција на територији града Врања и пружање информација свршеним основцима и средњошколцима које ће им помоћи при наставку школовања. Сајам је отворио градоначелник Слободан Миленковић, а интересовање и посета су оправдали очекивања.

Сарадња локалне самоуправе, Привредне коморе, образовних институција и овдашњих привредника на организацији сајма показује добру вољу свих заједно да се млади нараштаји правилно усмере, како би у будућности могли, не само да се запосле и добро живе од свог рада, већ и да допринесу развоју своје локалне заједнице, као и државе, рекао је градоначелник Миленковић отварајући манифестацију.

– Први сајам организовали смо како би помогли вама, драги ученици, при избору будућег занимања, али и како бисмо промовисали учење као целоживотни процес и указали на значај школовања и континуираног усавршавања – истакао је Миленковић.

Он је подсетио на улагање локалне самоуправе у школску инфраструктуру и спортска и мултифункционална игралишта, али и на финансијску и сваку другу подршку деци и младима.

Заменица градоначелника Зорица Јовић је истакла да је Сајам образовања јединствена прилика да се ученици детаљно упознају са свим садржајима и образовним профилима за наставак школовања, који нуде средње школе и високошколске установе на територији града Врања

– Све образовне институције на територији града заслужују вашу пажњу и могу вам сигурно пружити адекватно образовање – рекла је она захваљујући се Министарству просвете које је ове године одобрило 33 одељења за све средње школе у нашем граду.

Председник Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског округа Горан Јовић је рекао да је на територији града Врања у систем дуалног образовања укључено око 150 ученика и 10 акредитованих фирми.

– Привредна комора и Министарство просвете су препознали да је добар моменат да вратимо праксу у школе и да кроз ту сарадњу дамо адекватан број ученика и будућих стручних радника у предузећима која имамо – рекао је Јовић и додао да ће бити настављени напори на унапређењу дуалног образовања.

На скупу је говорила и млада врањанка Бојана Станковић – Аризановић, вишеструко награђивана ученица, данас дипломирани мастер економиста Економског факултета у Крагујевцу, која се по завршетку школовања вратила у свој родни град, за који сматра да има перспективу.

– Овај град има изузетно талентоване младе људе и од вас очекујем да заједно радимо на развоју и унапређењу ове друштвене заједнице – рекла је она.

На првом сајму образовања који је одржан под покровитељством града Врања, представиле су се све средње школе и високошколске установе са територије града, а подршку су дали Привредна комора Србије, као и Школска управа Лесковац.

Please follow and like us:
Друштво Образовање