Самса – краљица трпезе на “Данима Врања“

На овогодишњим “Данима Врања“ своје почасно место имала је самса, најпопуларнија врањска пита . Ове године , поред презентације готових самси, организован је и приказ саме припреме овог специјалитета под називом “Сукаљка и месенија“ .

У присуству великог броја посетилаца, Лидија Златковић чланица Удружења пензионера Града на лицу места показала је како се прави самса.

Припрема самсе на отвореном, у предивном амбијенту Градског парка, била је права атракција, која је изазвала велико интересовање посетилаца, поготово домаћица, које су такође на штандовима изложиле овај специјалитет, али и друге ђаконије и традиционална јела.

Према казивању старих Врањанаца, самса се спремала у њиховим домовима од давнина. Ова изузетно укусна пита се припрема само у Врању и околини. Одувек је у Врању важило „правило“ да девојка не може да се уда ако не зна да направи самсу.
Такву гибаницу са танко суканим корама без надева, преливену киселим млеком са мало белог лука, већсу дегустирали у многим земљама. Иницијативу да самса крене у свет покренуо је Александар Јаковљевић,власник најстарије пекаре у Врању, која има традицију од 1908.године.

Please follow and like us:
Друштво