Шаренолике тезге на врањској пијаци

Тезга на врањској пијаци

Са пролећем, лепшим временом, поред дрвећа,  живнуле су и пијаце, на чијим тезгама се може пронаћи велики избор актуелног зелениша, којег су се људи током зимског периода ужелели.

Посетили смо пијацу код Бујковског моста, како би смо од продаваца сазнали каква је ситуација са продајом и да ли је пролеће стигло и на тезгама.

Након зиме, када смо куповину воћа и поврћа углавном обављали у маркетима, сунчано време и топлији дани, маме нас да посетимо пијацу, поготово старији суграђани, којима је одлазак суботом, куповина на тезгама, неизоставни део. Годишње доба, које се по мишљењу многих љубитеља пијачне куповине, посебно издваја, јесте управо пролеће. Шарене тезге, разноврсна понуда свежег поврћа и воћа недостајала је свима нама. Какве су сада цене, понуда и потражња, покушали смо да сазнамо од дугогодишњег продавца на врањској пијаци, Слободана Маринковића.

-Почело је пролеће, парадајз, краставац, потражња. Није лоша продаја. Што се цена тиче, цене су углавном исте, што се тиче зеленише, као прошле године у ово време. Једино је дошло до поскупљења јужног воћа, банана и поморанџи, каже Маринковић.

Према речима продавца највише се продаје парадајз, без обзира на цену.

-Од поврћа је најскупљи парадајз, 280 динара по килограму, као и краставац. Што се тиче цене, парадајз је исти као лети и без обзира на цену, највише се продаје. А што се цена наших домаћих производа тиче, биће скупље него ранијих година, то сасвим сигурно.

Када су у питању цене, за краставац грчки мораћете да издвојите 250 динара за килограм, а за домаћи 150 динара.За купус,150 динара по килограму, а можда најскупље јесу паприке, где ћете за килограм морати да издвојите чак 450 динара. Зелена салата је 30 динара. Што се воћа тиче, банане су 200 а  поморанџе 180 динара. Уколико сте љубитељ јагода, а на неким тезгама се могу пронаћи, али за њих ћете, за килограм морати да одвојите 600 динара.

Ипак, свака роба има свог купца, тако кажу. Па тако, сви они који су навикли да купују свеже воће и поврће, проверено и домаће, то ће као и увек чинити на пијаци, јер како смо чули од продаваца, без обзира што је субота пијачан дан, радним данима углавном долазе они, који желе да избегну суботњу гужву и натенане изаберу, све оно што им се допада.

Please follow and like us:
Друштво