Саветовалиште за младе интезивирало рад

Дечји диспанзер

Саветовалиште за младе које ради при Школском диспанзеру, са новом школском годином интезивирало је свој рад. Поред педијатра, укључен је цео тим стручњака у раду са младима. Основни циљ Саветовалишта је промоција здравих стилова живота, кроз бројне едукације.  

Почетак рада Саветовалишта везује се за давну 2009. годину, када је основан Центар за превенцију. Са новом школском годином, од септембра месеца, препознавши проблеме младих, интезивирао се рад Саветовалишта. Оно што је битно да млади знају, јесте да је у фокусу рада, пре свега промоција здравог начин живота.

-Радимо по типу индивидуалног и групног рада. Оно што је битно да сви знају је да је поред педијатра укључен цео тим стручњака. Значи, мултидисциплинарни приступ. Ту су психолози, специјалан педагог, гинеколог, дерматовенеролог, социјални радници и средњи медицински кадар, каже координторка Саветовалишта  др Данијела Марић – педијатар.

За одлазак у Саветовалиште, није потребан никакав упут, само здравствена књижица и остварује се контакт са медицинском сестром за даљи рад, каже докторка.

-Јављају се млади узраста од 9 до 18 година. С тим што до 15 година долазе у пратњи родитеља. Контакт особа за пријаву је медицинска сестра Благица Стојменовић Ранковић, фиксни телефон, или личним доласком у наше просторије,  у Центру за превенцију.

Активности Саветовалишта су бројне. Остварили смо добар контакт са психолошко-педагошким службама, у свим основним и средњим школама. Заједно са њима смо анимирали децу, радили анкете на теме за које су они заинтересовани, рекла је Марић и нагласила:

-Наш основни циљ је промоција здравих стилова живота. Почев од едукације младих, да се брину о свом здрављу. Оно што је важно, јесте да младима олакшамо да кроз едукацију, искуство и бројне трибине одрастају здравије и квалитетније.

Саветовалиште при Школском диспанзеру ради сваког дана од 8 до 14 сати, подсећа наша саговорница.

Please follow and like us:
Друштво Здравље