Сећате ли се Дана младости и Штафете у бившој Југославији?

Данашњи датум је некада у социјалистичкој Југославији слављен као Дан младости, посебан празник, који је с једне стране сматран рођенданом Јосипа Броза Тита, а с друге представљао манифестацију опште радости, прославу младости и оптимизма. Главни симбол овог празника била је Штафета младости, која је ношена око месец и по дана кроз читаву територију Југославије и 25. маја предавана Титу на величанственом слету, који је организован на стадиону ЈНА.

Овај празник је био повезан са рођенданом доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита и првих година се обележавао само као његов рођендан, а 1957. године је на његову иницијативу постао Дан младости.

Штафета младости је уведена 1945. године, на предлог омладине Крагујевца, као „Титова штафета“. У првој Титовој штафети, учествовало је 12.500 омладинаца, који су претрчавши трасу дугу 9.000 километара, Титу предали првих девет штафетних палица и Плаву књигу са 15.000 потписа омладине Шумадије.

Те прве штафете предате су му у Загребу, док је наредних година, све до 1956. Тито лично примао последње носиоце штафете пред Белим двором у Београду, чему је претходио свечани дочек на Тргу Републике.

Штафета младости 1980. године, која се у сусрет осамдесет и осмом Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар председника у Скупштини СФРЈ.

Штафета младости наставља свој живот и после смрти Јосипа Броза и постаје симбол љубави и оданости његовом делу. Са заклетвом Југословена да ће и убудуће бити чврсти и непоколебљиви на Титовом путу, предаје се испод портрета Јосипа Броза, председнику Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Те 1987. године, последњи пут је на београдском стадиону одржана приредба поводом Дана младости. Дана 26. јануара 1988. године је укинута приредбу слета, која је била веома популарна.

Please follow and like us:
Друштво