Селаковић: Идуће године још већа улагања за мере запошљавања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић обишао је други и највећи Сајам запошљавања у Врању.

Министар Селаковић, директор НСЗ Зоран Мартиновић и делегација Града обишли су све штандове, разговарали са свим послодавцима и са незапосленима, који су понудили своје радне биографије.

Министар Селаковић, директор Мартиновић и градоначелник Миленковић, разговарали су са свим послодавцима, о томе какве су им потребе за радном снагом. Интересовали су се који профили занимања се јављају и да ли задовољавају њихове потребе. Разговарали су и са незапосленима о њиховим квалификацијама и о потрази за послом. Дуго се делегација задржала на Сајму за који је владало велико интересовање како послодаваца, тако и незапослених. Чак 34 послодавца понудило је је 413 радних места незапосленима, од занатских занимања, до инжењерских.

-Потребни су нам трговци, они су сада дефицитарни – каже Ивана Младеновић из трговине‘’7. јули’’.

– Тражимо магационере, возаче Ц категорије, продавце и пекаре- каже Гордана Тривковић из “Леон кондиторса“.

-Широк спектар радних места, столар, дрвни техничар, тапетар, конфекционар, оператер, оператер за израду намештаја. инжењер за финалну обраду дрвета и шумарске инжењере – каже Дејан Стошић из “Симпа“.

-Желимо да запослимо раднике који би опслуживали наше машине, текстилне и машинске инжењере – каже Милорад Станковић из “Јумка“.

Преко 1700 незапослених са евиденције, позвала је врањска Филијала на Сајам. Интересовање незапослених је било и веће, подносили су своје радне биографије код више послодаваца.

– Трећи сиви предајем. Радила бих било шта. Тражим посао да радим исто што сам радила, шивач, четрнаест година сам без посла – кажу незапослени.

Након обиласка Сајма министар Селаковић је истакао да је од јануара до краја августа ове године 1.566 Врањанаца и Врањанки добило посао. Уверен сам и да ћемо на данашњем Сајму остварити добар резултат, јер има послдодаваца који нуде од 4 до 5 радних места, до оних који нуде 100 радних места.

Председник Вучић је у више наврата говорио о томе да посебна пажња мора да се посвети окрузима на југоистоку Србије, где је почетна ситуација тежа. Управо кроз мере активне политике запошљавања у наредној години издвојићемо преко 7 и по милијарди динара, чиме показујемо колико нам је важно да помогнемо послодавцима да отварају нова радна места. Данас то није лако, колико год  да стабилно држимо нашу економију, она је везана за економски систем Европске уније – рекао је Селаковић.  

Ми као локална смаоуправа чинимо све , пре свега, да побољшамо пословни амбијент, улажемо у индустријску зону, комуналну инфраструктуру, али и кроз локалне акционе планове помажемо и послодавцима и свима онима који траже посао у смислу самозапошљавања или  доквалификација. Надам се да ћемо заједно са министарством и Владом решити све горуће проблеме које у Граду имамо што се тиче незапослености – рекао је градоначелник Слободан Миленковић.

Данашњи сајам је потврда велике тражње од стране послодавца за великим бројем радника . Тако је свуда у Србији, а то је показатељ једне привредне стабилности и велике шансе на тржишту рада за сваког ко тражи посао. Национална служба је забележила тражњу од стране послодавца за 116.000 извршилаца и овде имамо озбиљну тражњу- каже директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Филијала у Врању је искористила средства предвиђена мерама запошљавања за ову годину, али уколико буде потребе држава ће обезбедити пред крај године још средстава, обећао је министар Селаковић.

Please follow and like us:
Друштво