Серијал емисија „Лепоте села“ – Сеоска школа

У другој емисији серијала „Лепоте села“ представљамо вам три села са територије нашег града. То су Буштрање, Градња и Балиновац. Идеја нам је да обиђемо школе у овим селима и проверимо како функционише настава у приградском, равничарском и брдско-планинском селу.

Будите са нама у недељу 1. октобра од 17 часова или у репрозном термину понедљком од 13 часова и сазнајте које су то специфичности, сличности а које разлике у сеоским школама.

Учитељица Едита Вуковић ради у истуреном одељењу ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Мечковцу и као неко ко је радио и у градским школама каже да има разлике у понашању деце.

– Највећа разлика и највећи акценат је у васпитању и понашању деце. Велики акценат се овде поставља на поштовање учитеља. Деца су послушнија и треба једном да им се каже, брзо се научи систем рада и нема проблема као у градским школама – каже учитељица.

Слично мишљење има и учитељ Ненад Станковић који ради у Буштрању.

– Деца са села су прилично вредна. Они обављају и кући своје послове и помажу родитељима. Дисциплина је одлична, мирни су и задовољство је радити са њима – објашњава учитељ.

У селу Градња слика школе изгледа много другачије него у остала два села. Па тако на наставу сваки дан долази само једна ученица четвртог разреда. Ова школа некада је бројала и по 100 ђака према речима мештана, и једна је од најстаријих школа у Врањском крају.

– Ми смо упућене једна на другу, али функционишемо лепо и заправо ја сад не знам како би ми било да има више ученика, а да су на пример они ћутљивији, јер је заиста Сара комуникативна и са њом никад није досадно – каже учитељица Александра Љубић.

Будите са нама кроз серијал Лепоте села и другој емисији ћемо посетити децу у три села, видећете да им је заједничко то што имају слободу, окружени су природним лепотама, свежим и чистим ваздухом . Деца истражују и уче о природи и у природи. А чињеница је да се на тај начин најбоље стиче знање. Неретко се часови одвијају у дворишту , у хладовини старог дуда или липе,  уз цвркут птица, или жубор оближње реке.

Please follow and like us:
Друштво Образовање