Шеталиште пуно здравих и природних производа

На градском шеталишту у Врању током викенда је отворен 5. Међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива. Ова значајна манифестација окупља све већи број учесника и ствара услове за развој пољопривредних грана које имају веома лепу перспективу, истакнуто је на свечаности у суботу.

Манифестација за циљ има, превасходно, промоцију здравих и природних производа у Врању и крају који има много потенцијала у овој области.

– Бројни предузетници и фирме из Србије и иностранства који се баве производњом и прерадом биљних и пчелињих производа и гљива биће у прилици да размене своја искуства и представе се заинтересованим посетиоцима. Сајам ће помоћи локалним произвођачима да изађу из својих оквира и представе производни асортиман ширем тржишту – рекао је Илић.

Он је истакао и да ће локална самоуправа увек бити подршка свакој иницијативи за унапређење производње у свим гранама пољопривреде.

Град ће спроводити и активности на повезивању пољопривредника са ресорним министарствима, како би унапредили своје пословање и добили различите врсте помоћи, додао је Илић.

На свечаности говорио помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богичевић, који је казао да и гајење лековитог и украсног биља, уз различите подстицаје, може достићи развијеност пчеларства као потенцијално значајне пољопривредне гране.

– Министарство је отворено да прими све сугестије како би, евентуално, увели и нове субвенција у овој области.Такође, ту смо и за едукације наших пољопривредних произвођача који су заинтересовани за гајење лековитог биља, а има их доста – указао је Богичевић.

У име излагача, присутнима се обратио Небојша Станојевић из Удружења љубитеља лековитог биља „Др Јован Туцаков“, који је изразио захвалност излагачима и посетиоцима који су дошли из околних земаља и Србије и пожелео им пријатан боравак. Ово је одлична прилика за сусрет, дружење и размену искустава, додао је он.

Please follow and like us:
Друштво