Славимо Ваведење Пресвете Богородице

Ваведење у храму Успенија Пресвете Богородице у Собини

Српска православна црква и њени верници данас славе Ваведење Пресвете Богородице, празник који се слави као успомена на дан када је Богородица, у пратњи родитеља Јаокима и Ане, први пут уведена у храм Божји, а у православном црквеном календару обележен је црвеним словом.

Данас празнујемо Ваведење Пресвете Богородице, један од пет највећих празника посвећених мајци Божијој. У храму Успенија Пресвете Богородице у Собини традиционално се на овај дан, као и на друге празнике које славимо у част Богомајке, окупио велики број верника.

-Овде у Собини је храм посвећен Успенију, али традиционално људи из Врања и околине долазе и секу своје славске колаче. На овај дан је Пресвета Богородица као мала девојчица коју су њени родитељи добили после толико година чекања добили од Господа уведена у Јерусалимски храм у светињу над светињама, то је најсветији део јеврејског светилишта, где су само првосвештеници могли да улазе једном годишње. То нам само говори о томе колики је значај и величина Пресвете Богородице и говори о томе да је она припремана, односно кроз њу читав људски род да прими спаситеља нашег Исуса Христа, каже свештеник Александар Милошевић.

Велики број верника слави Ваведење Пресвете Богородице као своју крсну славу. И они који не славе ову светитељку као заштитницу, изузетно поштују култ Богомајке, те је храм у Собини био пун верног народа.

-Ове године сам почео да славим и много се радујем, каже један наш суграђанин.

Празник Ваведење Пресвете Богородице налази се на самом почетку Божићног поста, који се завршава рођењем Исуса Христа.

Please follow and like us:
Друштво