Слобода говора престаје тамо где почиње говор мржње

Фото: Војводина уживо

Део професора Филозофског факултета у Новом Саду јуче је објавило саопштење у којем позивају друге колеге на солидарност са ванредним професором Динком Грухоњићем.

Подсећамо да је у јавности, током последњих недеља покренута дебата поводом наступа Динка Грухоњића и Ане Лалић Хегедиш на РЕБЕДУ фестивалу, где су они Војводину представљали као одвојени ентитет од Србије користећи речи “србизација”, “галоп српског национализма”, “досрбљавање”…

У саопштењу колега професора пише: “Желимо да истакнемо да као академски грађани не бранимо нужно и безрезервно све ставове колеге Грухоњића, него његово право (и право свих нас) да има став, да га искаже јавно и да због тога не трпи притиске којима се угрожава његова безбедност, право на рад, па и живот.

Уређивачки колегијум портала Војводина уживо подсећа да сваки грађанин Републике Србије (“право свих нас”) има право на став и мишљење, без обзира да ли је “академски грађанин”, пољопривредник, радник …

Уколико се у саопштењу подржава право Динка Грухоњића да “јавно искаже” свој став, зашто се онда одузима, то исто право, свима осталима да имају свој, лични, став о изреченим реченицама током фестивала РЕБЕДУ? Да ли је Динко Грухоњић изнад свих, и има свој сет права, које други немају? Да ли професор на Филозофском факултету (академски грађанин) има више права од других грађана? Да ли професор Филозофског факултета себи даје за право да своје “ставове” изречене на фестивалу крије иза “академских слобода” (како пише у саопштењу) и факултета? Да ли је преиспитивање ове одговорности “академских грађана” аутоматски и удар на слободу Универзитета? Да ли академски грађани, који се крију иза универзитетских титула, имају право на догму – да се њихови ставови не преиспитују већ се у њих слепо верује.

Зашто активисти и део професора реагују на графит мржње према усташком злочинцу Динку Шакићу? Зашто им смета шта пише на графиту? Да ли зато што се Динко Грухоњић јасно поистоветио с Динком Шакићем приликом гостовања на фестивалу РЕБЕДУ?

Уређивачки колегијум портала Војводина уживо најоштрије осуђује сваки напад на новинаре и искрено верује да слобода говора и “право на став, да га искаже јавно” престаје тамо где почиње говор мржње.

Извор: Војводина уживо. рс

Please follow and like us:
Друштво