Служба Градског зеленила активна сваког дана

Радници Градског зеленила на терену

Расцветало цвеће, зелена трава и уредно орезано дрвеће слика је нашег шеталишта, али и града у целини. О томе воде рачуна радници Службе градског зеленила која се налази у склопу ЈКП „Комрад“ Врање .

Високе температуре утичу на биљке, па су радници Градског зеленила од јутра на ногама и вредно раде. Обилнија киша која је пала прошле недеље довела је до раста траве па су послови кошења још увек у току.

– Екстремно топло време је и ми се трудимо да колико је у нашој моћи  пружимо биљкама оно што им је најпотребније, а то је заливање у хладнијем делу дана односно у раним јутарњим и касним вечерњим сатима. Свуда где су цветне површине, врши се заливање у оном хладнијем делу дана, у јутарњим сатима, а када су саднице у питању ту заливамо у другом делу дана, односно увече, рекла је Михајловић.

Михајловићева је нагласила да се заливају и млади дрвореди који се налазе у Булевару Николе Тесле, Радничкој улици и улици Народног хероја и Милунке Савић, али и старијих дрвореда којих има у улицама широм града. Тренутно се не даје прихрана садницама и цвећу, каже шефица Градског зеленила. Осврнула се и на рад на отвореном на овим високим температурама.

–  Јесте јако напорно, али смо ми навикли па кад дође овај период године, ми почињемо раније по хладовини па те неке фазе које су напорније ми савладамо по хладовини. Још једна ствар која се ради у овом периоду је орезивање живих ограда, то је друга фаза и то треба одрадити јер самим орезивањем омогућава се биљци да опстане, јер јој се смањује маса и она може да исхрани оно што има и да савлада овај тежак период, додаје Михајловићева.

Радници Градског зеленила раде и викендом јер је неопходно заливање свакога дана када су температуре високе. Још једном је упућен апел свим грађанима да не уништавају цвеће, саднице и клупе у граду и Градском парку.

Please follow and like us:
Друштво