Смањен број незапослених на евиденцији и у Врању и у округу

Број незапослених који се налазе на евиденцији Филијале Националне службе за запошљавање у Врању је у значајном паду и мањи је за 900 лица. У Пчињском округу тај број је мањи за 2.200 лица. Већина њих је нашла посао.

У односу на прошлу годину, дошло је до значајних померања на тржишту рада када је у питању број незапослених на евиденцији. Филијала у Врању, надлежна за цео округ, забележила је значајан пад броја оних који су у потрази за послом.

– Број лица који се налазе на евиденцији Филијале Националне службе за запошљавање у Врању, у односу на прошлу годину је у значајном паду. У овом тренутку у Врању је на евиденцији 5.900 лица, а у истом периоду прошле године било је 6.800. Око 900 лица је у међувремену нашло посао, код послодаваца у приватном и јавном сектору. У Пчињском округу почетком 2022. године, незапослених је било 22.600, а сада је 20.400 на евиденцији, што значи 2.200 лица мање на евиденцији – каже директор Филијале Горан Живковић.

Живковић истиче да постоје и други разлози за скидање са евиденције, али посредовања између Филијале и послодавца су показала да је већина оних који нису више на евиденцији, нашла посао.

– Имали смо прошле године између 2.300 и 2.400 посредовања за запошљавање. Ми смо у обавези да, уколико послодавац искаже потребу за једним лицим, шаљемо 5 лица. То је једно посредовање. Послодавац је тај који икључиво прави одабир, било о ком сектору да се ради. Ми само шаљемо лица на разговор – каже Живковић.

Иначе, слика структуре незапослених се већ дуже не мења. Занатска занимања су и даље дефицитарна. На евиденцији нема професора математике, физике, хемије, машинског инжењера. Занемарљиво је мало и лекара, један до два. Све ово су значајне информације за будуће студенте.

Please follow and like us:
Друштво