Смотра рецитатора „Песниче народа мог“

Градска смотра рецитатора под називом „Песниче народа мог“ 54. пут се одржава у нашем граду и окупља рецитаторе од првог разреда основних  до завршног разреда средњих школа.

Ова традиционална манифестација у организацији Народног универзитета из Врања, а под покровитељством града Врања, одржана је у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић. Мноштво талентоване деце, бојажљиво, са приметном дозом треме и узбуђење чекало је својих пет минута да покаже на сцени шта зна.

-Ради се о такмичењу које је заиста више него традиционално јер је започето давне 1969. године и то је најстарија манифестација коју организује Народни универзитет у Врању. Велики је успех када знате да једна манифестација траје више од пола века. Данас се такмичи 80 рецитатора, што говори да је заинтересованост и деце али и њихових наставника велика. Ова деца нису дошла тек тако, она су прошла школски ниво такмичења, што значи да је овом претходио нижи ранг такмичења. Деца морају да се припреме, да говоре стихове напамет, да воде рачуна о дикцији, да правилно акцентују речи, па верујем да ће на овом такмичењу бити рецитатора који ће се пласирати за републичко такмичење, истакла је Гордана Димитријевић директорка ЈУ Народни универзитет.

Победнике Градског такмичења у рециталу очекује окружни ниво који ће се одржати у Сурдулици, а у мају и републички ниво такмичења у Ваљеву. А ево ко си најмлађи такмичари који су говорили како су се припремали за смотру рецитатора.

-Ја сам Теа Тасић, идем у ОШ “Вук Караџић” одељење I3. Вежбала сам и са учитељицом у школи али и са својом мамом код куће.

-Ја сам Ђорђе Златановић, ученик сам четвртог разреда и долазим из школе “Радоје Домановић”.

Трему нису имали, а били су први који су отворили само такмичење. Песме којима су се представили су.

-Ја сам се представио песмом “Пренећу те преко прага” Бранка Ћопића:

“Згодна си ми као буре,

црвениш се као гица,

утовљено моје ћуре,

најлепша си девјчица”.

-“Имам право” Радмила Симеуновић

“Имам право ја на срећу,

да нешто хоћу или нећу

и да желим ил` не желим,

да са неким нешто делим”.

Њих двоје су најмлађи такмичари из узраста од првог до четвртог разреда који  су са пуно љубави, раздрагано и узбудљиво рецитовали. Такмичили су се и старији основци од петог до осмог разреда и за крај су своје умеће у рецитовању показали и ученици средњих школа.

Please follow and like us:
Друштво