Спасиоци извлачили старијег човека из заглављеног лифта

Лифтови зграда у Врању су већином стари и у лошем стању, па често долази до кварова. Протеклог викенда, у згради Лепа Брена у центру града, у драматичној акцији, старијег човека из поквареног лифта су морали да извлаче спасиоци Сектора за ванредне ситуације.

Човек стар осамдесетак година остао је заглављен у поквареном лифту између два спрата, па су у акцију извлачења позвани припадници спасилачке јединице сектора за ванредне ситуације.

Професионални управник ове стамбене заједнице Слободан Шукић каже да је, након акције спашавања, лифт затворен јер може да дође и до фаталних последица.

Како је други лифт у квару одраније, станари осмоспратнице у центру града, од којих су већина старији људи, а неки су и инвалиди, морају да се крећу искључиво степеништем.

Шукић каже да разуме да је то проблем за већину станара, али истиче да је и то боље него да неко страда и додаје да ће тако бити све док се не изврши ремонт бар једног лифта, али за то мора да се испуне законски услови.

– Сервисер је у згради био четири сата и обавестио ме је да овај мањи лифт није безбедан и да мора да буде затворен из безбедносних разлога, тако да у згради не ради ниједан лифт.

По закону, имамо једну понуду за сервисирање и чекамо другу и ја морам да сазовем седницу Скупштине стамбене заједнице на којој треба да се донесе одлука о ремонту једног лифта, који они изаберу – указује Шукић.

Ипак, за тако нешто треба да постоји сагласност и сарадња свих станара, а није увек тако, па се дешава да нема кворума на састанку чак и када се расправља о овако важним одлукама за све станаре.

Ни то није све, иако нико од станара није хтео пред камеру, по згради се прича да неко намерно саботира рад лифтова, јер су у неколико наврата пронађени парчићи дрвета којима неко држи врата лифта отвореним и тиме га блокира.

Консензус ће морати да се нађе и да се ремонтује бар један лифт, што ће, према доспелој понуди фирме за сервисирање, коштати око 2 хиљаде евра, указује управник.

– Морамо бити стрпљиви, јер ремонт лифта се мора извршити у складу са законом.

Ја морам да поштујем одлуку стамбене заједнице и уколико немамо кворум за одлучивање, заказује се следећа, све док се не стекну услови за одлучивање.

Ремонт лифта мора да се изврши, али мора и закон да се испоштује – поручује Шукић.

Он додаје да му искуство управника неколико стамбених заједница у Врању говори да је велики број лифтова у лошем стању и да њихово одржавање зависи од добре воље и спремности станара да сарађују и улажу своје време и новац у интересу заједнице.

Please follow and like us:
Друштво