Спортизам: Колико је важан спорт за децу са аутизмом?

У склопу обележавања Светског дана особа са аутизмом Удружење “Говори гласно“ организовало је низ активности, међу којима су и спортска дешавања.

За спортске активности деце са аутизмом неопходна је стручна подршка. Стога је Удружење за помоћ деци и особама са аутизмом “Говори гласно“ затражило подршку Спортског удружења особа са инвалидитетом “Заједно“ и они су, заједно, организовали спортско дружење поводом Светског дана особа са аутизмом, 2. априла. Ипак, ова дружења нису ограничена на само овај дан и повод, већ ће у току целе године малишани и мало старији моћи да се три пута недељно опробају у спортским активностима у сали Дома ученика у Врању.

-Радимо разне полигоне, радимо на моторици, на координацији, што је врло битно за њихов развој. Треба радити и на социјализацији, ту је кључни проблем. Трудимо се да имамо тренинге три пута недељно и мислим да то иде у добром правцу, каже Ненад Стаменковић, професор физичког васпитања.

Спорт је за децу са аутизмом врло значајан, пре свега због, како смо чули, развијања моторике. Тимски спортови су за њих посебно изазовни, пре свега због комуникације и друштвене интеракције. Редовна вежба спречава добијање телесне масе, а има и терапијске користи.

-Пре свега кроз игру развијају неке моторичке способности, онолико колико им могућности дозвољавају. Ту имамо полигон, циљ је да прескоче неку препреку, да се провуку кроз обруч, да пузе, скачу, радимо нека вежбице, трчимо и њима је то доста занимљиво, појашњава професор физичког васпитања Миодраг Николић.

-Да они прво освесте своје тело, онда се то временом надограђује. Као и код беба које прво пузају, па бауљају, па проходавају и развијају на тај начин и све остале функције, и говор и комуникацију и социјализацију и игру, све. Код наше деце је то мало са закашњењем због проблема који имају, има оних који су моторички спретни, али већина то није и ово је један вид подршке који им пуно значи, истиче Данијела Савић из удружења “Говори гласно.“

Ове активности реализују се уз подршку Града Врања који је обезбедио средства за ове намене, те ће деца у току целе године моћи да уживају у заједничким спортским активностима и са децом из удружења, али и са осталом децом, с обзиром да су часови отворени за сву децу и одржавају се понедељком, средом и петком.

https://youtu.be/0-nly6KhsHk
Please follow and like us:
Друштво Спорт