Спремна помоћ избеглицама и расељеним лицима за решавање стамбеног питања

Град Врање је добио средства у укупном износу од близу 14 милиона динара за  решавање стамбеног питања избеглица и интерно расељених. Након потписивања уговора са Комесеријатом за избеглице и миграције, уследиће јавни позив локалне самоуправе за све избеглице и расељене, а средства ће бити искоришћена за куповину сеоских домаћинстава и грађевинског материјала за изградњу кућа, каже помоћник градоначелника Врања Милан Илић.

Комесаријат за избеглице и миграције потписао је уговоре са 55 локалних самоуправа за куповину 195 сеоских домаћинстава намењених решавању стамбеног питања избеглица и интерно расељених.

У име града Врања, документа је парафирао помоћник градоначелника Милан Илић, који прецизира да се ради о три различита уговора.

Први, вредан 8 милиона 775 хиљада динара, намењен је расељеним лицима са територије града Врања за куповину сеоских кућа са окућницом.

Други је намењен избеглицама, такође за куповину сеоских домаћинстава, док је трећи намењен за куповину пакета помоћи у виду грађевинског материјала и вредан је 1,4 милиона динара.

Град Врање учествује са 10 одсто вредности целог пројекта решавања стамбеног питања избеглица и расељених, напомиње Илић.

– Дугујемо велику захвалност Комесеријату за избеглице и миграције што, уз њихову велику помоћ, решавамо дугогодишње проблеме избеглих и расељених лица и радује ме што је комесарка Наташа Станисављевић најавила да ће и у наредном периоду бити још оваквих позива, намењених побољшању услова становања избеглих и расељених и на територији Врања, али и читаве Републике – каже помоћник градоначелника.

Након потписивања уговора са Комесеријатом, локалне самоуправе су у обавези да наставе са спровођењем поступка и доделом предвиђених средстава.

– Биће формирана комисија која ће упутити јавни позив на сајту Града, на који ће моћи да се пријаве сви са статусом избеглих и расељених лица.

Након приспелих пријава, комисија ће бодовати сваку пријаву која пристигне на време и која је поткрепљена документацијом, након чега ће се приступити додели тих средстава – најављује Милан Илић. Он подсећа да је у претходном периоду, на основу уговора са Комесеријатом за за избеглице и миграције, тридесетак породица купило и уселило се у сеоске куће са окућницом, док је четрдесетак породица искористило пакете грађевинског материјала.

Please follow and like us:
Друштво