Спуштена завеса на 43. Борине позоришне дане

Градоначелник Слободан Миленковић уручио награде најбољима на “Бориним позоришним данима

Последње вечери 43. Бориних позоришних дана, доделом награда и извођењем представе у част награђених, спуштена је завеса ове позоришне смотре. Ове године, стручни жири и публика били су једногласни и најбољим прогласили комад „Наш разред“ Народног позоришта из Београда. Претходно је такмичарски програм фестивала затворио комад „Птице“ Кокана Младеновића.

Последња представа у такмичарском делу Бориних позоришних дана био је комад „Птице“ који су, у режији Кокана Младеновића, одиграли глумци Мађарског државног позоришта „Чики Гергеј“ из Темишвара.

Текст Аристофанове античке комедије послужио је редитељу за актуелну антиратну причу о распадању савремене цивилизације и вечну потребу за миром.

– Представа почиње песмом Душана Васиљева „Човек пева после рата“, почетак и крај су Бекетови из „Годоа“, има ту и Монти Пајтона и Алан Форда, Томаса Мора и Утопије, има свега што чини наш свет таквим каквим га чини.

А, као што видимо, управо присуствујемо катаклизми нашег света и та нека потрага за миром је никад важнија, никад потребнија – каже редитељ Кокан Младеновић.

Жири је награду „Борисав Станковић“ за најбољу представу у целини, доделио комаду Народног позоришта у Београду „Наш разред“ у режији Татјане Мандић Ригонат.

Овом комаду је припала и награда „Радослав Радивојевић“ која се додељује представи са највишом оценом публике.

Награда за најбољу женску улогу, додељена је Бојани Милановић, за улогу Тине у представи „Код вечите славине“ Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе из Новог Сада, док је за за најбољу мушку улогу награђен Никола Ристановски за улогу др Томаса Стокмана, у представи „Непријатељ народа“ Македонског народног театра из Скопља.

Награду за адаптацију је освојио Кокан Младеновић за адаптацију Аристофановог текста у представи „Птице“ Мађарског државног позоришта „Чики Гергеј“ из Темишвара.

Слоган овогодишњег фестивала је био „Позориште у трауматизованом друштву“ и свака од селектованих представа је отварала нека од питања важна за актуелне друптвене токове.

– Наравно да позориште има изузетно важну друштвену, социјалну, па и политичку улогу.

Позориште за које се ја залажем, као селектор фестивала, као позоришни критичар и професионалац у овом послу је оно позориште које је одговорно.

Одговорно према друштву у којем настаје и одговорно за друштво којем се обраћа – истиче селектор 43. Бориних позоришних дана Слободан Савић.

Након свечаности, у част награђених, ансамбл Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина је одиграо комад „Шта ће бити са свима нама“, у режији Бориса Лијешевића.

Please follow and like us:
Култура