Србија шаље још 30 ватрогасаца у Грчку

На основу договора председника Републике Србије Александра Вучића и премијера Републике Грчке Kиријакоса Мицотакиса, по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова упутио је у Грчку 30 ватрогасаца-спасилаца као помоћ у гашењу пожара у тој земљи.

У Грчку је кренуло 30 припадника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова из Београда, Смедерева, Новог Сада, Ниша, Јагодине и Панчева и из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице, са четири комбија, два теренска возила и личном заштитном опремом и опремом за гашење пожара на отвореном простору.

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић испратио је ватрогасце-спасиоце у Нишу и изразио задовољство што имамо потребне капацитете да помогнемо земљама којима је помоћ неопходна.

„Ово је други пут ове сезоне да шаљемо помоћ нашим грчким колегама у, рекао бих, најизазовнијој пожарној сезони за Грчку. Наше колеге ће бити упућене у регију Еврос око места Александрополис. Према подацима које имамо из Европског координационог центра за ванредне ситуације, ради се о пожару који је можда највећи у последњих двадесет година у Грчкој. Тренутно је око 67.800 хектара опожарене површине. Свакако да ће, нажалост, та бројка још да расте, али ми смо ту да помогнемо и шаљемо управо оно што су наше грчке колеге тражиле од нас – добро обучене, спремне људе са заштитном опремом и индивидуалном опремом за гашење“, рекао је Чаушић.

Нагласио је да ватрогасци-спасиоци Сектора за ванредне ситуације МУП-а где год да оду дају све од себе да помогну колегама и грађанима и пожелео им да се живи и здрави врате својим породицама.

„Ватрогасци-спасиоци Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова где год да оду, сасвим сигурно, несумњиво, осветлају образ Републици Србији зато што су добро обучени и што заиста дају све од себе да помогну и колегама и људима тамо где су упућени“, поручио је Чаушић, подсетивши на интервенције у Турској, Грчкој, Словенији, Босни и Херцеговини у којима су у претходном периоду учествовали припадници Сектора за ванредне ситуације.

Please follow and like us:
Друштво