Сређен пут до испоснице Прохора Пчињског

Испосница манастира Прохора Пчињског

У суботу је 50 чланова Добровољно ватрогасне службе, Ватрогасног Савеза Србије, дошло на југ Србије, тачније у манастир Преподобног Прохора Пчињског, како би оспособили степенице које воде до испоснице и омогућили верницима лакши долазак до ње.

Раном зором је 50-оро вредних и хуманих људи из Војводине, који су припадници Добровољно ватрогасне службе, на позив Епархије врањске одговорили својим доласком, одлучни у намери да помогне на оспособљавању степеница, које ће верницима омогућити лакши и приступачнији долазак до испоснице.

-Благословом његовим преосвештенства, епископа врањског господина Пахомија, благодарећи ватрогасцима из Војводине који су се одазвали нашем позив, сређује се пут до Испоснице. Ради се о путу који иде кроз шуму, тачније пешачка стаза од манастира до саме Испоснице у дужини од неких 2 и по километара, за све наше поклонике, вернике, и све оне који долазе да посете ову светињу, речи су архимандрита Методија.

-Дошло је 50 ватрогасаца из Војводине јер смо тако замислили акцију да овај пут буду добровољни ватрогасци из Војводине, а следећи пут кад буду долазили, доћи ће ватрогасци из осталих крајева земље. Дошли су данас да помогну јер је ово договор који су постигли током претходне године и данас то остварујемо, рекао је Драган Ћапин, председник Ватрогасног Савеза Србије.

Хумани ватрогасци из Војводине након завршетка радова

Ови вредни и хумани људи из Војводине кажу да су опчињени лепотом природе југа и додају да је ово за њих изазов којем нису могли да се одупру.

-Сви смо ми добровољни ватрогасци, ми смо хумани људи који смо своје време оставили како би помагали људима који би могли људима који су унесрећени у неким ванредним ситуацијама, типа пожари или било која непогода. Иначе се током године, осим ванредним ситуацијама и гашењем пожара, бавимо се едукацијом деце и спремамо их за такмичења. Трудимо се да их од малена учимо како да се заштите од пожара, временских непогода и у време ванредних ситуација, истакао је Александар Радосављевић.

Степенице су дуге 2.120 метара, а радови су завршени истог дана.

Please follow and like us:
Друштво