Шта држава и локална самоуправа преузимају у погледу спречавања злоупотребе деце на интернету?

Шта држава и локална самоуправа преузимају у погледу спречавања злоупотребе деце на интернету?

У свету интернет експанзијенажалост постоји и начин како се угрожава безбедност деце на Интернету.

Чет је врло популаран код младих па тако и врло привлачан за оне који желе неком да науде. Насиље на чету најчешће подразумева претеће поруке које једна или више особа упућују другој особи, односно детету.

Проблем: Facebook – друштвена мрежа на  којој администратори не успевају да у старту елеминишу профиле и странице које крше правила коришћења, у нашем контексту лажне профиле, малициозне апликације и профиле који шире говор мржње или врше електронско насиље.

Phishing  (фишинг) је процес преваре корисника да остави своје креденцијале (приступне податке) крадљивцу.

Крадљивац такође користи горе наведену методу да корисника заинтригира са веома занимљивим садржајем, и у ишчекивању да што пре види тај садржај корисник не обрати пажњу да препозна да је у питању превара.  Кориснику се појављује страница за поновно логовање, и када корисник унесе своје податке, они се прослеђују крадљивцу, и на тај начин долази до крађе и отимања профила.

Хакерисање је такође облик интернет насиља (али је истовремено високотехнолошки криминал), када хакери користе своје унапређено компјутерско знање да би неовлашћено ушли у туђе компјутерске системе и тиме нанели штету кориснику или остварили одређену добит.

Заштита деце на Интернету подразумева физичку, психичку и моралну безбедност малолетних лица током обављања свакодневних активности на Интернету (сурфовање, четовање, коришцење друштвено-социјалних мрежа, онлине игрице). Циљ је заштити децу од непримерених садржаја, негативних ефеката коришћења Интернета и подићи ниво свести и знања о томе на који начин виртуелна стварност утиче надецу и докле смеју да се упуштају у дигитални свет, а да то буде безбедно и без последица.

Злоупотреба Интернета се не односи само на најчешћу асоцијацију која се јавља у вези са овим термином – порнографију, већ се односи и на веб-сајтове са штетном тематиком – попутсамоубистава, анорексије, отмица, абортуса, нацизма, дроге, итд. Сајтови са „корисним“ саветима и некредибилним текстовима, такође су веома опасни, утолико више што не привлче велику пажњу али умногоме утичу на малолетнике, што доводи до последица које се крећу у распону од физичких повреда до болести, па чак и смрти.

 

На Интернету постоји више хиљада организација које се баве неким од многобројних начина искоришћавања деце. Велики број тих организација легално су пријављена предузећа, хуманитарне илиневладине организације са правним идентитетом. Њихово представљање у јавности недвосмислено упућује на службе за пружање разних врста помоћи, почев од хуманитарних материјалних донација, преко психолошке помоћи угроженим групама (деци разведених родитеља, деци са лошим материјалним и социјалним статусом, итд.), па све до пословних понуда са добрим и сигурним зарадама.

Међутим, испод „шареног плашта“ примамљивих могућности за бољи живот најчешће се крију циљеви трафикинга, проституције, разних врста крађа и других начина искоришћавања жртава. С друге стране, постоје анонимни сајтови иза којих стоје криминалистичке групе које делују потпуно илегално, док у трећу групу спадају појединци (психијатријски случајеви) који имају директан приступ жртви у намери да остваре своје циљеве, од којих је на првом месту сексуално злостављање. Заједничка особина таквих „ловаца“ јесте њихов невероватно „искрен“ наступ, пун емоција, разумевања и саосећања према потенцијалној жртви.

Програм заштите деце на интернету

Најбоља заштита јесте да у сваком моменту знате ста ваше дете ради на Интернету. Постоје софтвери који бележе шта је све рађено на рачунару, адресе које су посећиване и све то снима у одређене лог фајлове са текстом које је ваше дете куцало (цхат програми, дописивање, фејсбук итд) тако да ћете увек бити у току шта ваше дете ради.

K9 WEB protection  представља програм величине два до три МБ, којим на једноставан начин можете забранити, пратити или лимитирати одређене веб-сајтове, употребу цхат клијената и осталих онлине алата. На сајту поред наведеног постоје још и програми за пречишћавање садржаја. Ови програми су направљени тако да препознају садржај њеб страница који би могао да буде штетан за младе кориснике. Ти прогами омогућавају одраслима, који брину о деци, да спрече дете да посећује те непримерене веб-сајтове. Програми за пречишћавање користе три главна модела: црну листу, белу листу и неутралну листу. Црна листа блокира прилаз уписаним сајтовима, док бела листа омогућава одлазак само на наведене сајтове, блокирајући све остале.

Постоји много произвођача софтвера који су направили специјализоване њеб читаче за децу. То нису само класични читачи као Interner Explorer или Firefox, већ представљају читав један затворени свет који је направљен тако да буде сигуран за децу, а да им ипак допусти да (донекле) сурфују Интернетом. Овакви програми по правилу су шарени и имају много звучних ефеката тако да привлаче пажњу деце, а често су и „нафиловани” гомилом садржаја – од приступа онлине Flash играма, преко предефинисаних портала за децу, па све до списка проверених њеб страница са садржајима примереним датом узрасту.

 

Најпознатији Веб читачи за децу: Buddy Browser, PikLuk, My Kids browser , KidZui, KidRocket, Surf Knight, Zac Broswer.

Најпознатији програм за родитељску контролу: NetNanny, CyberPatrolParentalControls, SafeEyes, SentryPC, KidsWatch, Time Sherif, Web Watcher, Time Boss …..

Преузето са : http://sr.wikipedia.org/sr/Za%C5%A1tita_dece_na_internetu

Још пар адреса : http://www.kliknibezbedno.rs/ , http://www.mup.gov.rs/

Преузето са сајта: https://kliknibezbedno.wordpress.com/zloupotrebe-dece-na-internetu/

Поводом Светског дана детета, 20. новембра, разговарали смо са ученицама и чланицама школског парламента ОШ „Светозар Марковић“, Анђелом и Софијом, као и са педагошкињом школе Иваном Агенов. Разговарали смо о правима деце, али и о томе да ли и колико поштују права детета?

Софија нам је рекла да је њено мишљење да се права детета поштују, али да свако дете подједнако не поштује и своје обавезе. Њено мишљење је да у данашње време подједнако треба причати и о правима и о обавезама деце.

– Трудимо се да поштујемо права деце у нашој школи, обзиром на то да нас на то обавезује Комвенција о правима деце, као и сваку другу школу. Оно што је за нашу школу специфично јесте да смо девет година били укључени упројекат о образовању за права детета и да је тај пројекат остао одржив у школи. То значи да се и даље одржавају часови из тог пројекта, који су базирани и баве се Конвецијом о правима детета, нарочито на часовима грађанског васпитања. Акценат је на тим радионицама које подстичу разумевање, поштовање дечјих права, на који начин се дечја права поштују и шта се дешава када се дечја права крше, истакла је Ивана Агенов, педагошкиња у ОШ „Светозар Марковић“.

Ове две девојчице су нагласиле да им у дигиталном свету предствља проблем тачност информација.

-На интерету се пласира све и свашта, све те информације су и непотобне за нас. Страшно је што нека деца и верују у разне ствари које виде на интернету. Деца данас користе многе друштвене мреже, незнајући у шта треба веровати. Нама родитељи и наставници доста помажу у томе како да безбедно користимо интернет и у шта треба веровати. Права су нам у дигиталном свету најугроженија, рекла је Анђела.

Интернет може да буде веома опасно место за нас зато што свако може потпуно анонимно да пласира лажне информације о било коме. Веома је битно да нам се што више говори о томе како се заштити на интернету, зато нам школа умногоме помажу разним радионицама у школи, истакла је Софија.

– Како са децом, тако и са родитељима, радимо и говоримо што на родитељским састанцима, што на разним радионицама и о правима и обавезама деце, тако и о горућем проблему данашњице, вршњачко и дигитално насиље. При школи постоји педагошка учиниоциа за саветовање деце и родитеља. Посредно и непосредно радимо са децом, али и родитељима, објашњава педагошкиња Агенов.

На територији града Врања свака основна и средња школа и Тим при школи за спречавање и борбу против вршњачког насиља, у којем спава и дигитално насиље. У Тиму су укључени педагози и психолози школа, као и неки од запослених професора. Такође у свим основним и средњим школама постоји слободна наставна активност која се зове „Медијска писменост“, на којима се ради управо у дигиталном јазу. На тим часовима се деца упућују бројеи телефона на којима деца могу пријавити злоупотребу на интернету, насиље. Упућују се у проблеме са којима се могу сусрести приликом коришћења интернета и како их избећи или решити.

Please follow and like us:
Буди безбедан на интернету