Шта када у згради дође до пожара? Показна вежба ватрогасаца у циљу едукације становништва

Екипе Ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације у Врању извеле су јавну показну вежбу гашења пожара и спасавања и евакуације повређених лица. Вежба је организована поводом Дана Сектора МУП-а, а овакве и сличне активности реализују се све до 17. септембра када је крсна слава ватрогасаца-спасиоца, Пресвета Богородица Неопалима купина.

У доњем делу Врања у јутарњим сатима зачуле су се сирене ватрогасних возила, а потом и амбулантних кола Хитне помоћи. Иако су сви присутни знали да је реч о показној вежби Ватрогасно-спасилачке јединице, ипак се прожела нелагода при самој помисли на пожар. Ситуација је била сасвим реална, ватрогасци су под пуном опремом ушли у зграду, извршили гашење пожара, а потом евакуисали повређене, које је прихватила служба Хитне помоћи. Ова јавно показна вежба организована је у склопу обележавања Дана Сектора за ванредне ситуације, а са циљем да се јавност упозна са радом јединице, али и едукује о начинима поступања у случају пожара.

-Особа прво треба да буде прибрана, онда да изађе из стана, затвори врата за собом, и са безбедног места позове ватрогасце спасиоце на број 193, не враћати се никако у стан, како се не би десило нешто неочекивано, него сачекати ватрогасце и упутити их на локацију, каже командир Ватрогасно-спасилачког батаљона, Марјан Ристић.

Наjчешћи узрочници пожара у породичним домовима и стамбеним јединицама су пуњачи мобилних телефона који остају укључени, затим украсне сијалице, или сама инсталација објекта. Зато када излазите из дома треба искључити све уређаје.

Летњи месеци карактеристични су и по великом броју пожара на отвореном, код којих је често узрочник људски фактор.

-У току прошлог викенда имали смо 35 интервенција на отвореном,   махом ниско растиње, наше колеге инспектори обилазе терен и санкционишу особе које пале, и још једном апел свима да се понашају обазриво – Не палити ватру на отвореном простору, додаје Ристић.

У склопу обележавања Дана Сектора за ванредне ситуације организовани су тактичко-технички зборови у свих 27 организационих јединица, уз присуство предшолске и школске деце, затим показне вежбе, ликовно-литерарни конкурси и акције добровољног давања крви. Активности се реализују све до 17. септембра када је крсна слава ватрогасаца-спасиоца, Пресвета Богородица Неопалима купина.

Please follow and like us:
Друштво