Шта нам доноси индустрија 4.0 и докле смо стигли са иновацијама?

Илустрација: Градска управа

Последњих година све више се говори о индустрији 4.0, о новој индустријској парадигми, о четвртој индустријској револуцији. Све су то појмови који су многима далеки и не сасвим познати. Шта ће нам све донети ова нова парадигма и докле смо ми уопште стигли са истом, питали смо стручњака из ове области.

Дигитализација, дигитализоване фабрике, сајбер системи, хај-тек, парадигма 4.0… Све ове изразе последњих година често слушамо. Шта све подразумевају иновације које нас брзо преплављују, да ли је све то стварност или још увек само предвиђање, одговара професор са Катедре за природно математичке и техничке науке нишког универзитета.

-То је нова парадигма и ново виђење поретка, најпре у свим радним процесима, а након тога улази и у сваку пору живота. Већина људи још није ни свесна шта се дешава, али смо сведоци убрзане дигитализације, затим разних видова технологија, високо специјализованих технологија, хај-тека који нас окружује, почевши од мобилних телефона, смарт телефона, који су све више узели маха, нарочито у млађој популацији, а након тога можемо узети у обзир и нова достигнућа у нано технологијама, генетском инжењерингу, биомедицини, која је енормно напредовала за десетак годинама. Шта је парадигма 4.0 – то је заправо визија дигитализације и потпуне аутоматизације свих пословних процеса, истиче доц. др Владислав М. Крстић са Катедре за природно-математичке и техничке науке Педагошког факултета у Врању.

Оно чега се сви прибојавају јесте да ће управо због аутоматизације и дигитализације процеса у свим сферама друштва, многи остати без посла.

-Сва разматрања и научни приступ каже да у првим фазама, раним фазама дигитализације може доћи до привидног, кажем привидног дејства суфицита радне снаге, то је само у првом делу, зато што индустрија 4.0 јесте да ће угасити стара радна места, али ће отворити нова, врло слична претходним, само ће бити предефинисани послови. Тај кратак период неће проћи у страху, већ у учењу, да би се у другој фази испољило то ново радно место, где ће и радник бити много комотнији, појашњава професор.

Дигитализација је процес који ће дуго трајати, додаје професор и подсећа да је Немачка која је покретач четврте индустријске револуције тек на између 25 и 30 посто остварења у својим редовима индустрије.

Професор истиче да је наша снага јак ИТ сектор и јак образовни систем, посебно ако говоримо о високом образовању.

Професор додаје да се у научним кулоарима већ прича и о петој и шестој индустријској револуцији. Важно је само све иновације користити на прави начин, а не злоупотребити.

Please follow and like us:
Друштво