Стална координаторка система УН боравила у Врању

Градоначелник Врања Слободан Миленковић и заменица градоначелника Зорица Јовић, приредили су пријем за сталну координаторку система Уједињених нација Francoise Jacob и шефа представништва UNHCR за Србију Soufiane Adjali-а са сарадницима.

Градоначелник Миленковић пожелео је гостима срдачну добродошлицу и представио реализоване пројекте са УН у различитим областима на територији Града Врања, као и планиране активности у наредном периоду.

– Сарадња са Уједињеним нацијама је изузетна и захваљујући томе спроведени су бројни пројекти који су за резултат имали изградњу инфраструктуре, израду планске и техничке документације, Стратегије развоја од 2006 до 2010. године, континуирано унапређење рада локалне администрације и пружање помоћи угроженим категоријама становништва.

Посебно сам поносан на чланство Града Врања у UNESCO мрежи креативних градова у области музике од 2019. године.

Такође, реализовано је преко 80 различитих пројеката које је спроводио UNOPS, а неки од најзначајних су: изградња и опремање Хируршког блока, реконструкцијa болнице, изградња инфраструктуре у Слободној зони, израда Географског информационог система, планова детаљне регулације, техничке документације, изградњa обилазнице, инфраструктуре у сеоским подручјима – рекао је градоначелник.

Такође, додао је да преко UNHCR-a, Град Врање уз подршку партнера брине о 74 лица, која се налазе у Колективном центру за азил Врање, да деца избеглих похађају школе, као и да локална самоуправа чини све да омогући њихову инклузију.

– Планом развоја Града Врања од 2021. до 2030. године дефинисани су стратешки правци развоја, који у први план стављају боље услове за живот и рад у локалној заједници у једном безбедном и толерантном окружењу, које пре свега афирмише различитости и мирољубиву коегзистенцију, имајући у виду да је Врање центар Пчињског управног округа – нагласио је градоначелник.

Стална координаторка система Уједињених нација Francoise Jacob изразила је задовољство због боравка у Врању и интересовала се за положај избеглих лица, наглашавајући да Србија може да буде модел за друге земље према начину бриге и њиховом збрињавају.

– Веома је важно да разговарамо о положају избеглих лица, побољшавању услова њиховог живота, али и могућностима да они остану у Србији – истакла је координаторка.

Такође, она је била веома заинтересована за пројекте који се реализују у различитим областима у циљу поспешивања економског развоја Пчињског округа и изразила спремност за пружење подршке и помоћи.

Please follow and like us:
Друштво