Стаменковић: Кроз субвенције пољопривредницима помажемо њихов опстанак и останак на селу

Небојша Стаменковић, председник Комисије за доделу субвенција за пољопривреду

Бројне субвенције које локална самоуправа даје пољопривредницима у руралним подручјима Града Врања, олакшавају њихов опстанак и останак на селу, а циљ је да убудуће буде и више оваквих мера, изјавио је Небојша Стаменковић председник Комисије за доделу субвенција за пољопривреду гостујући у емисији ‘’Дан пред нама’’.

Град Врање, уз помоћ и подршку ресорног министарства, али и бројних партнера кроз различите пројекте и програме подстиче развој пољопривредних активности на селу.

-Имамо сет мера које спроводи локална самоуправа, а то је у делу сточарства – вештачко осемењавање, набавка опреме и машина у биљној и сточарској производњи, затим бушење бунара, такође финансирамо јачање система удруживања. Оно што је карактеристично је и да имамо фонд за развој пољопривредне производње, где нудимо бескаматну позајмицу за набавку одређених добара у пољопривредној производњи. Од ове године смо кренули и са пројектом оснаживања младих пољопривредних произвођача, где за средњошколце завршних година Пољопривредно-ветеринарске школе “Стеван Синђелић“ дајемо одређене грантове како би остали на својим огњиштима и кренули са својом производњом или проширењем капацитета, каже Небојша Стаменковић, председник Комисије за доделу субвенција за пољопривреду.

Ове године у оквиру овог програма опредељено је 800 хиљада динара за четворо младих људи.

-Покушавамо да задржимо та газдинства на селу, поготову младе, зато сам и споменуо ову меру и покушаћемо још неке моделе да задржимо те пољопривредне произвођаче, тако што ћемо директно да им помажемо, како у примарној производњи, тако у технологији, маркетингу, тржишту, пласману тих производа, од случаја до случаја различити су примери. Овим путем позивам све пољопривредне произвођаче да буду у сталној комуникацији са нама како би могли да сагледамо све оно што им је потребно, додаје Стаменковић.

Само ове године за подстицаје у пољопривреди издвојен је 31 милион и 700 хиљада динара.

Please follow and like us:
Пољопривреда