Стаменковић о обележавању важних јубилеја’’Историјског архива’’

Осим што чува од заборава културну и историјску грађу, Историјски архив  „31. јануар“свакодневно обрађује и складишти битне информације.Током године, ова установа културе прославиће два важна јубилеја а у плану је и организовање значајних изложби , књижевних вечери и издавање монографија.

Историјски архив негује културу сећања на важне датуме, догађаје и јубилеје. Осим што их обележава сваке године, прикупља њихову грађу, презентује их, објављује публикације и монографије.

– Ове године је велики јубилеј, 110 година од наших великих, славних битки у два Балканска рата. То су биле битке за ослобођење јужних крајева у Првом и Другом Балканском рату. Ове године је и 930 година од првог помињања града Врања. Прошле године смо имали и јубилеј 950 година манастира Свети Прохор. Јужни крајеви су већ скоро један миленијум припојени српским територијама, и једна смо од најстаријих територија и то треба стално говорити – каже Саша Стаменковић, директор Историјског архива.

Још један јубилеј је и 100 година од изградње Руског пута. Када су након Октобарске револуције, Козачки одреди боравили на овим просторима и помагали својим радом.

Историјски архив ће 31. марта прославити свој дан и тим поводом припрема изложбу за наше суграђане.

– Једна лепа изложба под називом „Новац говори“. Ради се о новчаницама које је издала Кнежевина Србија, затим Краљевина Србија, Краљевина Југославија, све до наших времена. Биће то ретроспектива новца штампаног у Србији – каже Стаменковић.

Наш саговорник позива и све суграђане који имају можда фотографије, документа, писма, или било коју другу архивску грађу, а која може да буде од културног значаја, да је поделе са Архивом. Пре свега јер се ова установа бави очувањем културног блага, а можда ће управо та фотографија или документ који буду донели, ући у неку монографију или изложбу.

Please follow and like us:
Друштво