Старовић о Свесрпском сабору: Желимо да покажемо јединство са обе стране Дрине

Министар Немања Старовић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић изјавио је данас да ће Свесрпски сабор који ће се одржати сутра у Београду имати друштвену и културну димензију, али и значајан политички садржај, те да се том манифестацијом жели приказати и доказати јединство српског народа са обе стране Дрине.
Старовић је навео да је циљ манифестације да се прикаже јединство српског народа које је усмерено ка заједничкој будућности и судбини и додао да то није усмерено ни против кога, нити некога угрожава.
„Сигуран сам да ће то заиста бити једна лепа, па могу рећи, и спектакуларна манифестација. То је читав низ, десетине различитих активности које почињу већ са данашњим даном, које ће бити организоване у склопу овог великог и значајног Сабора и мислим да ће све то скупа бити и на радост и на понос читавог српског народа“, рекао је Старовић.
Старовић је навео да ће низ различитих, веома значајних докумената, бити усвојени на заједничкој седници две владе, која ће бити одржана сутра у Палати Србије од 12.00 часова.
„Овај сабор ће имати и своју друштвену и своју културну димензију, али, наравно, да ће имати и значајан политички садржај, који ће се, пре свега, огледати у Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која ће бити усвојена на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске“, рекао је Старовић.
Он је навео да ће декларацију потписати председник Републике Србије, председник Републике Српске, уз коју ће „пристати и патријарх Порфирије“, и која ће дати снажни политички импулс свему што је досад урађено и што се планира у будућности.
„Морам да кажем да је та декларација веома темељан и веома озбиљан документ, који се још увек усаглашава, али оно што је сасвим сигурно, да ће своје снажно упориште и снажан темељ имати управо у Дејтонском мировном споразуму, Уставу Босне и Херцеговине, које ми безрезервно поштујемо“, рекао је Старовић.
Одговарајући на питање на који начин ће Србија штитити кроз декларацију интересе Републике Српске и обрнуто, Старовић каже да ће то бити у сваком случају потпуно поштујући Дејтонски мировни споразум, Устав Босне и Херцеговине, „суверенитета суседне и пријатељске државе, али, наравно, и суверенитета и интегритета Републике Српске унутар Босне и Херцеговине, дакле, као једног од два ентитета“.
Он је навео да се читава идеја састоји у томе да је споразуму о специјалним паралелним везама који је давних дана закључен између Србије и Републике Српске, а све на основу Дејтонског мировног споразума потребно удахнути нову виталност, нову садржину.
Према његовим речима, добру сарадњу која постоји између државног руководства Републике Србије и руководства Републике Српске, треба проширити, продубити и учинити је функционалном, свеобухватном, да прожима „попречни пресек нашег друштва“.
Старовић је указао да активности почињу већ данас, јер су министри у Влади Србије позвали колеге из Владе Српске да већ данас дођу у Београд, где ће бити организовани билатерални састанци, сусрети, дружење и упознавање.
„Али се не ограничава све на сарадњу између министарстава. Напротив, ми говоримо и о сусретима локалних самоуправа, спортских савеза и удружења“, рекао је Старовић.
Он наводи да ће и културно-уметничка друштава бити важан сегмент сутрашњег дана.
„Говоримо и о руководиоцима установа културе, различитих институција, предузећа, сви ми морамо да се умрежимо и да заједнички разговарамо о пројектима, о идејама, о свему ономе што чини нашу заједничку судбину и заједничку будућност“, истиче Старовић.
Старовић је рекао да је идеја о Сабору настала када смо почели да се суочавамо са притисцима који су веома снажни и свеобухватни, а у вези са резолуцијом о Сребреници.

Please follow and like us:
Друштво