Стевановић: Југ Србије је велико градилиште

Драган Стевановић, државни секретар у Министарству грађевинарства у техничком мандату

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је успело да у овој години реализује све планиране пројекте у смислу путне и железничке инфраструктуре, али и у осталим секторима које покрива, као што су водени и авио саобраћај, рекао је гостујући у нашем програму Драган Стевановић државни секретар у техничком мандату. Завршетак започетих пројеката и реализација нових  умногоме ће променити живот на југу Србије, најавио је он.

Само у путну инфраструктуру на подручју три округа југа Србије, Топличког, Јабланичког и Пчињског, министарство је уложило око милијарду динара, указао је Стевановић и додао да важност ових улагања илуструје податак да су мештани на асфалтирање недавно завршеног путног правца Декутинце – Сувојница чекали буквално неколико деценија.

Један од капиталних пројеката који ће променити слику југа земље, али и не само југа, је „Чиста Србија“, истакао је Стевановић.

Према његовим речима, близу 43 милиона евра је опредељено за изградњу око 40 километара канализационе мреже у општинама Бујановац, Владичин Хан и Сурдулица.

Врање предњачи у целој Србији по обиму радова са 142 километра канализационе мреже која ће бити изграђена или реконструисана, а са послом се већ одмакло, навео је Стевановић.

Постројење за пречишћавање отпадних вода је већ стављено у функцију док ће пун капацитет имати када се цела канализациона мрежа заврши, а очекује се да највећи део посла буде готов наредне године.

Технологија посла је таква да мрежа мора да извесно време остане непокривена, па је било извесних проблема у саобраћају, због чега се Стевановић захвалио грађанима на разумевању.

– Ово је, чини ми се, историјска ствар за град Врање јер неки делови града и нека села никада до сада нису имали канализацију.

Сада ће је добити и чини ми се да ће, поред ефеката које имамо кроз реализацију пројекта, прави ефекти у смислу квалитета живота и подизања стандарда грађана, тек кроз време да се осете – истакао је наш саговорник.

Неки делови општине Бујановац, нарочито тамо где већински живи српско становништво су били запостављени и, променом на челу Координационог тела, ствари су се такође промениле, тако да је за само неколико месеци тамо асфалтирано 14 километара путева, а ради се на решавању других проблема Бујановчана, као што је дивља депонија.

Овај проблем ће системски бити решен изградњом Регионалне депоније „Метерис“, где ће бити одлаган отпад из свих општина округа.

– Сад су се предуслови склопили, било је проблема са финансирањем, а сада је са банком договорено да ће 70 одсто бити из кредита, а 30 одсто на терет локалних самоуправа, што оне могу да прихвате.

Идуће године улазимо у реализацију пројекта којим ћемо решити Бујановац, а дугорочно и Врање и све општине округа када је у питању третирање комуналног отпада – указао је Стевановић.

Он је апострофирао и Врањску Бању где се наредне године завршава прва фаза вишемилионске инвестиције изградње хотела.

– То је нешто што ће толико променити слику Врањске Бање и подићи и променити позицију и углед на мапи бања, да можда ни ми сами нисмо свесни колико је то значајно – оценио је он.

Много тога ће бити урађено на инфраструктури у овом месту, а неки од најважнијих пројеката су изградња петље аутопута и реконструкција пута од Врањске Бање до Првонека, што је од великог значаја за живот мештана, али и у сфери туризма, најавио је Стевановић.

Please follow and like us:
Друштво