Стогодишњица од освећења Спомен костурнице у Сурдулици

Епископ врањски владика Пахомије, Александра Поповић председница општине Сурдулица са награђеним ученицима у Сурдулици

Обележавање стогодишњице од освећења Спомен костурнице у Сурдулици почело је отварањем изложбе Историјског архива “31. јануар“, доделом награда најуспешнијим ученицима на ликовном и литерарном конкурсу и пројекцијом документарног филма РТВ Врање. Обележавање овог значајног јубилеја биће настављено до среде низом догађаја на највишем црквеном и државном нивоу.

Обележавање је почело у Сурдуличком културном центру изложбом “Од окупације до интернације“ аутора Предрага Стојковића и Горана Судимца. На изложби је изложена архивска грађа о страдању српског народа у Сурдулици.

-Могу да кажем да на ову тему имамо негде око 34 архивске кутије из тог периода који је делимично истражен, тако да, кад год радимо неку изложбу, увек се појави нова грађа која није објављена. Надам се некој будућој сарадњи јер имамо још доста података за објављивање на ову тему, речи су Горана Судимца из државног архива Србије.

-Ми то радимо тематски, овај део је од окупације до интернације и управо на те теме смо и ставили акценат. Два паноа су обухваћена са именима 174 свештеника који су били интернирани у Бугарску, управо из војног архива Бугарске. Такође поседујемо умрлице људи који су отишли у интернацију и нису се вратили, али је дошла пратећа документација да су они умрли тамо, оно што такође знамо јесте да су имали између 17 и 45 година, рекао је Предраг Стојковић, архивиста Историјског архива „31. јануар“.

Присутни су потом били у прилици да погледају документарни филм у продукцији Радио телевизије Врање “Свети сурдулички мученици.“

– Радио телевизија Врање као медијска кућа која има традицију дугу близу три деценије, негде је била и сведок многих дешавања из новије историје и пратила је активности Епархије врањске и Српске православне цркве и пре него да буде толика пажња дата овим догађајима о којима филм ии говори, ми смо их истраживали, причали са историчарима. Врло ми је драго што смо део овакве приче и што је наш серијал од шест емисија које су посвећене Сурдуличким мученицима, овако обједињен у један документарни филм и што је могао да угледа светлост дана, управо у склопу обележавања, нагласила је Марија Станковић, новинарка и ауторка филма у продукцији РТВ Врање.

-Утисци су изванредни, ово је стварно требало да се види, нисам до сад долазила, ово ми је први пут. Свака част организацији.

-Искрено речено, дирнута сам и драго ми је да сви имају прилику да виде шта је једном народу урађено, речи су посетиоца након одгледаног филма.

У Спомен-костурници посвећеној Сурдуличким мученицима одржана је конференција за новинаре, на којој је јавност упозната са програмом обележавања стогодишњице освећења Спомен костурнице. На конференцији су говорили Милош Радојичић, заменик председнице општине Сурдулица и владика врањски Пахомије.

-Општина Сурдулица је донела одлуку у новембру 2023. године и послала допис и Министарству финансија и Влади Републике Србије, како би одређене парцеле које нису у нашем власништву, а где сви заједно желимо једно спомен обележје са црквом на месту звано Дубока долина, да прогласимо јавни интерес и да касније уђемо у пројектовање и извођење радова, казао је Милош Радојичић, заменик председнице општине Сурдулица.

-Главни дани су 28. и 29. мај, дани када ће бити обележавање стогодишњице, које ће почети бденијем, затим Свечаном академијом, а 29. Светом архијерејском литургијом коју ће служити његова светост Патријарх српски господим Порфирије са више архиреја наше цркве. У наставку ће бити организована литија до Дубоке долине, где ће бити пресеч славски колач и као што рече заменик председнице општине Сурдулица, биће организован свечани ручак за званице, док ће за народ бити припремљено послужење код цркве Светог Ђорша. Очекујемо долазак новог министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Немање Старовића и он ће беседити на академији, министар културе Никола Селаковић, министар одбране Братислав Гашић. На Академији ће учествовати војни оркестар Бинички. Председник Владе је требало да дође, али није у прилици па ће послати свог изасланика. Покровитељ ове наше годишњице је председник Србије господин Александар Вучић и очекујемо његов долазак, нагласио је епископ врањски Пахомије.

У Сурдуличком културном центру, трећег дана је промовисано четврто, допуњено издање монографије “Стогодишњица Спомен-костурнице Светих Сурдуличких мученика у Сурдулици 1924-2024“ ауторке Рајке Дојчиновић. На промоцији је говорила ауторка и свештеник Небојша Стојадиновић, а присутнима су се обратили епископ врањски Пахомије и председница општине Сурдулица Александра Поповић.

-Управо период од 2010. до 2024. године је смештен у четврто допуњено издање и сам предговор о самом четвртом допуњеном издању, као и мало проширени Српско – бугарски догађаји, да нам та увертира буде мало шира и јаснија читалачкој публици. Зашто четврто допуњено издање? Управо због Сурдуличких мученика који су 2017. године уврштени у дипти светих, односно проглашени за светитеље и ево већ седму годину, одржавањем литургије обележавамо као славу свих Сурдуличана 29. маја, нагласила је Рајка Дојчиновић, ауторка монографије “Стогодишњица Спомен-костурнице Светих Сурдуличких мученика у Сурдулици 1924-2024“.

Порука која је послата са овога скупа је да се мора неговати сећање на наше страдале претке, како бисмо као народ имали будућност и како нам се слични сценарији не би понављали.

Please follow and like us:
Друштво Култура