Стогодишњица освећења Спомен костурнице у Сурдулици биће обележена на највишем државном и црквеном нивоу

Седница Организационог одбора

Поводом обележавања стогодишњице освећења Спомен костурнице Светих сурдуличких мученика одржана је Конститутивна седница Организационог одбора у згради општине Сурдулица. Изабран је и Извршни одбор, који ће даље радити на Програму обележавања значајне годишњице.

Свети сурдулички мученици и 100. годишњица освећења Спомен костурнице у којој је похрањен део њихових моштију, биће обележени на високом државном и црквеном нивоу ове године. О томе је било речи на конститутивној седници, којој је присуствовао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, као и други представници Владе Републике Србије, представници Српске православне цркве, локалне самоуправе, установа културе и образовања.

На Дневном реду, поред конституисања Организационог одбора, било је и усвајање оквирног програма обележавања значајног јубилеја и избор Извршног одбора, који ће даље радити на детаљном програму обележавања годишњице.

-Држава ће дати значајан допринос обележавању ове годишњице, оно око чега смо се сложили је да се нећемо окупити само једнога дана, на празник 29. маја, већ да то буде вишедневни програм обележавања, који ће на одређени начин Сурдулицу претворити у један културни епицентар читавог југа Србије у мају месецу, где ћемо кроз низ активности и културних садржаја обележити и Сурдуличке мученике и ову значајну годишњицу,“ истакао је Селаковић.

-Ова годишњица је много значајна, не само за Сурдулицу и Пчињски округ, него и шире, и то су, хвала Богу, разумели и представници државе, на челу са Александром Вучићем, тако да смо направили то тако да буде државно-црквено обележавање, истакао је владика Пахомије.

Програмом су начелно планиране бројне изложбе, конкурси, Свечана академија, нова издања зборника, али и уређење објеката који су значајно сведочанство страдања на овим просторима у Првом светском рату. Наравно, на дан славе Светих сурдуличких мученика планирана је Света литургија и традиционалне Литије.

Медијски покровитељ обележавања биће Радио телевизија Врање.

Please follow and like us:
Друштво Култура