Стручњаци из Винче узели узорке са Пљачковице

Стручњаци Института за нуклеарне науке „Винча“ у Београду и ове су године, као и у протеклих 13 узорковали воду, земљиште и биљке на локацији Пљачковице, бомбардоване осиромашеним уранијумом.

На овој територији НАТО је изручио две хиљаде пројектила.   После бомбардовања Пљачковице, измерено је зрачење од чак 236.000 бекерела по килограму. Реч је о јонизујућем зрачењу 8.000 пута већем од дозвољеног.

Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије од 2009. године прати радиоактивност животне средине. Сви досадашњи подаци указују да нису утврђене повећане концентрације радионуклеида, нема ни осиромашеног уранијума.

– Извршили смо још једно узорковање код репетитора на Пљачковици, земљишта, биљних култура и воде. Радимо контролу могуће контаминације од стране НАТО агресије и дејства осиромашеног уранијума. Надам се да ће се и ове године показати као и претходних да смо добро обавили посао и очистили овај терен. Доћићемо и следеће године да поново извршимо контролу – каже Саша Скробоња стручњак из Винче.

Чишћење локалитета на брду Пљачковица изнад Врања од метака са осиромашеним уранијумом, радиле су екипе Института „Винча“ и Службе за атомско, биолошко, хемијско оружје Војске СЦГ.

Из ограђеног простора површине 28 ари извађено је 50-так метака са осиромашеним уранијумом. Ти терени су деконтаминирани, а према подацима Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења није утврђено присуство осиромашеног уранијума у животној средини.  Након тог чишћења институт „Винча“ сваке године врши испитивања.  

Please follow and like us:
Друштво