Студенти траже санкционисање Динка Грухоњића због говора мржње

Фото: НС уживо

Српску јавност је ових дана потресао говор мржње Динка Грухоњића ванредног професора са Филозофског факлултета у Новом Саду, а свој глас су подигли студенти Универзитета у Новом Саду.
Током одржавања фестивала Ребеду у Дубровнику на једној од трибина Динко Грухоњић изјавио је да је поносан што носи име по Динку Шакићу, усташком злочинцу и заповеднику логора Јасеновац и Стара Градишка, у којем је страдало на стотине хиљада Срба.

Ивана Мацак, председник Студентског парламента Филозофског факултета у Новом Саду је изјавила да је Студентски парламент данас већином гласова осудио срамно понашање Динка Грухоњића и да је званичним телима Филозофског факултета, тачније Етичкој комисији прослеђен допис у ком се захтева да се говор Динка Грухоњића прогласи за говор мржње.

Немања Вујић, студент продекан Филозофског факултета у Новом Саду је изјавио да је ових дана стигло безброј молби студената са циљем да се осуди срамно понашање Динка Грухоњића. Он је овом приликом подсетио јавност на срамне изјаве ванредног професора Грухоњића и да исте представљају увреду за све студенте, слободно мислеће људе као и потомке јасеновачких жртава и жртава геноцида НДХ. Такође, студент продекан Немања Вујић је изјавио да последње изјаве Грухоњића представљају само врх леденог брега и да је Динко Грухоњић већ познат по ширењу мржње.

Ћутање Филозофског факултета у Новом Саду

Портал НС Уживо се због друштвеног значаја наведене теме у петак 15. марта обратио Филозофском факултету међутим до данас нису добијени одговори на постављена питања.

Питања на које нису добијени одговори су следећа:

  1. Како Филозофски факултет и одсеци за Журналистику и Историју намеравају да реагују поводом изјава Динка Грухоњића, а у вези са помињањем Динка Шакића, осведоченог кољача Срба, Јевреја и Рома и заповедника најмонструознијег логора из периода Другог светског рата Јасеновац и Стара Градишка, који је довео до геноцида српског народа на простору тадашње НДХ?
  2. Да ли ће се Филозофски факултет, а посебно одсеци за Журналистику и Историју оградити од аутошовинистичких ставова, као и вређања државе, СПЦ и председника државе од стране вашег запосленог Динка Грухоњића?
  3. Да ли ће Филозофски факултет преиспитати своју одлуку о избору Динка Грухоњића у звање ванредног професора и да ли Филозофски факултет сматра да Динко Грухоњић убудуће треба да образује студенте Филозофског факултета?

Срамну изјаву Динка Грухоњића, ванредног професора са Филозофског факултета у Новом Саду, можете погледати овде.

Извор: НС уживо

Please follow and like us:
Друштво