Сучељавања – лајт мотив 44. Бориних позоришних дана

Слободан Савић и Милан Илић

Овогодишњи, 44. по реду Борини позоришни дани, а други са међународном селекцијом, биће одржани, по традицији, од 21. до 28. октобра, а одвијаће се под слоганом „Естетика и етика сучељавања“, саопштио је данас на конференцији за медије селектор фестивала, театролог Слободан Савић.

Већ 44 године, Врање је у октобру стециште позоришних посленика који својим глумачким бравурама одају почаст, не само нашем Бори Станковићу, већ и позоришној уметности уопште, истакао је заменик градоначелника Врања Милан Илић.

– Град Врање сваке године озбиљно приступа припремама и организацији Бориних позоришних дана.

У прилог томе говори чињеница да из године у године, чини ми се, повећавамо квалитет фестивала, да има све више људи, да је присутно све више публике и то је нешто што заиста радује – рекао је Илић.

Сучељавања могу бити политичка, војна, национална, економска, генерацијска, родна, полна, али и културолошка, естетичка и поетичка, истакао је селектор фестивала, театролог Слободан Савић.

– Одговорно позориште је, по мом дубоком уверењу, дужно да нас сучељава са свим питањима, проблемима и дилемама овог света, свеједно, да ли је тај свет најбољи или најгори од свих могућих.

Представе које сам одабрао за овогодишње Борине позоришне дане сучељавају нас са многим питањима и проблемима, али на уметнички, софистициран, позоришни начин. Отуда и слоган овогодишњег фестивала: „Естетика и етика сучељавања“ – указује селектор Савић.

Он се захвалио градоначелнику Слободану Миленковићу и локалној самоуправи на безрезервној подршци, рекавши да без ње, не би било ових и оваквих Бориних позоришних дана.

Свечано отварање фестивала ће бити одржано 21. октобра, на  Међународни дан позоришта, када ће премијерно бити изведен комад Позоришта „Бора Станковић“ из Врања.

Дан касније креће такмичарски програм у којем ће бити одиграно шест комада у међународној селекцији.

То су представе „Очеви и оци“ Народног позоришта из Београда, „Људи од воска“ Народног позоришта Сомбор, „Нестајање“ Атељеа 212, „Сумња“ Драмског театра „Никола Ваптсаров“ из Благоевграда у Бугарској, „Било једном у Новом Саду“ Новосадског позоришта Ујвидеки Синхаз и „Буђење пролећа“ загребачког Театра ИТД.

Последњег дана Бориних позоришних дана, Народно позориште из Ниша ће, у част награђених, одиграти „Коштану“ Боре Станковића.

Награде које носе име Борисава Станковића ће и ове године додељивати међународни жири, рекао је селектор и најавио озбиљнији пратећи програм, као и још неке новине које још увек нису сто одсто извесне.

Please follow and like us:
Култура Некатегоризовано