Шумско газдинство Врање ће ове године  засадити 430.000 садница

Пошумљавање

На Светски дан шума 21. март,  који се  обележава од 1971. године Шумско газдинство Врање наставља са спровођењем санационог програма. Наше газдинство ради на пошумљавању у Копненој зони безбедности.
На месту које се зове Дебела глава у такозваној Граничној шуми у току је пошумљавање смрчом. 

Источна Србија је натпросечно пошумљена, али и најизложенија бесправној сечи уз административну линију према Косову и Метохији. Други санациони план је на снази и  спроводи га Шумско газдинство Врање.

-Шумско газдинство Врање наставља са санирањем шума, страдалих услед бесправне сече у Копненој зони безбедности. Замењују се саднице које се нису примиле и пошумљавају на 143 хектара.  У овогодишњем плану је и заснивање нових шума  то јест пошумљавање голети на 31 хектару. Укупно ћемо у овој години засадити 430.000 садница на површини од 173 хектара, каже директор газдинства Никола Новковић, поводом Светског дана шума.

У Србији се годишње засади око три милиона садница. На овом простору се раније пошумљавало, а сада се  поново сади на оним местима  где су се саднице осушиле. Пошумљава се  четинарским врстама, које тренутно могу да се приме.

 – 2.350 садница по хектару. Овде имамо, 2,31 хектар, око 5.000 садница треба да се попуни на овој површини. Предност смрче је та што се најбоље прилагођава лошим теренима, због тога се она бира и користи за пошумљавање, каже “Данијела Јефтић, ревирни инжењер.

Милан Костић, иако млад човек, већ 12 година ради као чувар шума. Овај усамљенички, понекад и опасан посао, може да ради само онај ко воли природу и коме су и преци посветили живот шумама.  Ипак, усамљеност му не пада тешко, као небрига о природи.

-Проблем први је бацање смећа. Има доста таквих случајева. Такође и крађе које се дешавају дуж путева, то је онда ружно, јер су наше шуме лепе, развијене, а имамо и добре путеве- каже Милан.

Шумско газдинство Врање током целе године ради на пошумљавању, обнављању, прикупљању семена и одржавању наших шума, које су плућа свих нас. Проценат пошумљености је повећан протеклих година и најновији подаци говоре да је пошумљеност 36,8 процената, а ако се на то дода 4,4 процента појединачних стабала која се налазе ван шуме, долазимо до податка од преко 41 одсто , истакао је на данашњи дан доктор Звонимир Баковић испред ЈП’’Србија шуме’’.

Please follow and like us:
Друштво