Шумско газдинство Врање спремно дочекује предстојећу грејну сезону

Шумско газдинство Врање спремно је за предстојећу грејну сезону, а цене огревног дрвета се разликују у зависности од тога где се преузимају. Горући проблем овог предузећа је бесправна сеча шума у Копненој зони безбедности, иако је бројним акција значајно опала.

Иако је лето, многи Врањанци већ се увелико спремају за грејну сезону. Поучени правилом да се прасе не гоји на Божић, а да их не изненади нека нова енергетска криза, већ су набавили огревно дрво.

-Цена огревног дрвета, прва класа, буково дрво на нашем главном стоваришту је 7.123 динара. Поред тога на привременим стовариштима, на шумско-камионском путу је 5.269 динара. Уколико се неко од наших суграђана одлучи за такав вид куповине, треба да обезбеди утовар, истовар и превоз. Огревног дрвета ће бити довољно – каже Никола Новковић, директор Шумског газдинства Врање.

Потражња је била огромна прошле године, услед енергетске кризе, што је изазвало и скок цена. Сада је потражња умерена па су такве и цене, истиче Новковић. Горући проблем овог предузећа, уназад година је бесправна сеча шума, нарочито у делу Копнене зоне безбедности.

-Ми смо, од 2019. након усвајања санационог плана, кренули у санацију тих површина. Тај санациони план је трајао три године, али с обзиром на то да се ради о огромним површинама и великој дужини читаве линије, није се могло решити за 3 године. Донет је нови санациони план, који је Влада усвојила 2022.године. По том плану увелико радимо, пошумљавамо. Имамо рок да до 2028. године завршимо санацију- објашњава Новковић.

Редовне су и контроле, тако да заплене и физичке баријере дају резултате, па је  значајно пао број бесправних сеча, истиче Новковић

Please follow and like us:
Друштво Економија