Све мање прасића на празничним трпезама

Прасићи

Празнична трпеза не може се замислити без доброг печања. Некада целе прасиће, реш печене са јабуком у устима све чешће замењује добар комад свињског меса.  Главни разлог за то су пре свега цене, али наши суграђани и поред тога не одустају од печења.

Има  прасећег меса у месарама и цена се разликује од објекта до објекта, а крећу се од 900 до преко 1.100 динара за килограм. Свињско месо и то без кости може се наћи много повољније и оно је најчешћи избор Врањанаца.

-Месо се продаје, нарочито последњих неколико дана пре Нове године. Највише се тражи свињско месо и прасићи се траже, али је мало већа цена, тако да је мања понуда. Иначе свињског меса имамо у довољним количинама и свако купи од два до 5 килограма, имамо купце- каже Драган Спасић, шеф месаре “Два другара“.

Не чуди ова ситуација, јер је и цена живе ваге прасића висока, око 600 динара. Уколико се одлучите за ову варијанту процене кажу да ће вам са услужним печењем чија је цена 1.500 динара по прасету, једно прасе тежине од 15 до 20 килограма коштати око сто евра. Ако пак пожелите све наготово килограм прасећег печења је 1.800 динара.  

-Приступачне су цене код нас тренутно, бут је 789, плећка 779, кремендала са коском 639 динара- каже Спасић.

Једно је сигруно, мирисаће 31. децембра врањске кухиње на печење колико год да коштало, јер од традиције се не одустаје.  Од умешности домаћица зависиће и колико ће потрајати, нарочито оно које је најслађе.

-Најслађе је месо са коском – каже месар.   

Please follow and like us:
Друштво Економија