Све већа злоупотреба лекова за смирење код младих

Све више младих злоупотребљава лекове за смирење, које набављају без лекарских рецепата и користе без надзора лекара, а неретко се дешава да се лекови за смирење мешају са алкохолом. Стручњаци апелују да мешање алкохола и лекова за смирење може имати озбиљне последице и да може угрозити живот пацијената.

Пораст менталних обољења као што су анксиозност и депресивност код младих бележи се након пандемије Ковид 19. Истраживања спроведена међу младима показују да они осећају страх, узнемиреност и да тешко одговарају свакодневним задацима, који се од њих очекују у школи и на факултету.

– За анксиозне сметње саветујемо психотерапију. Данас једна метода не искључује другу, односно саветујемо интегративни приступ. Да пацијент узима  одређене лекове и да има ниже тегобе, али и да се укључи психотерапија односно да се истражи који су то фактори који га доводе до одређених здравствених стања – каже Лела Тирнинић, психијатар.

Није препоручљиво узимање ових лекова на своју руку, јер престанак коришћења може бити опасно по здравље. Осим узимања без надзора лекара, примећено је коришћење лекова за смирење у комбинацији са алкохолом, што може довести до озбиљних здравствених стања.

-Алкохол је једна супстанца која свој ефекат остварује преко мозга, то су инхибиторни ефекти. Практично се лек за смирење и алкохол тај ефекат сабира. Могуће је да зависно од дозе и једног и другог препарата дође до озбиљног здравственог стања које могу бити угрожавајуће по живот пацијента – додаје Тирнинић.

Стручњаци саветују да није свака анксиозност односно напетост разлог да се узме лек за смирење. Уколико неки симптоми трају  и утичу на функционалност пацијента у смислу да особа отежано обавља своје радне или породичне активности, неопходно је јавити се стручњаку који ће одредити терапију и дозу.

Please follow and like us:
Здравље