Свечана седница одржана у Јумку поводом годишњице

Свечаном седницом холдинг компанија ,,YUMCO” у амфитеатру пословне зграде, обележила је 63 године постојања и рада. Седници су присуствовали представници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Међу званицама су били и начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима и епископ врањски Пахомије. Присутнима се најпре обратио  Бранислав Трајковић, генерални директор компаније ,,YUMCO”.

-У овој 2023. години упркос глобалној кризи и озбиљним изазовима са којима се сусрећу сва привредна предузећа, не само у Србији него у читавом свету, компанија је успела да настави тренд раста пословања из претходних година, да повећа произвољне капацитете и да оствари врло позитивне резултате. У првих девет месеци ове године остварена је реализација од 2, 5 милијарде динара, а план је да до краја године реализујемо још 1, 5 милијарде, што је за повећање око 200 милиона у односу на прошлу годину. Просечна зарада радника у 2023. години износи 47. 000 динар, што је за 15 посто више у односу на претходну годину, истакао је Бранислав Трајковић генерални директор Јумка.

На свечаности је говорио и Дејан Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања који је и рецензент монографије и изложбе „Добродошли у Јумко империју“. На самом почетку пренео је поздраве и честитке министра Николе Селаковића.

-Заједно и монографија и ова изложбена поставка са преко 250 докумената и  фотографија представљају свеобухватно, документовано и непоновљиво сведочанство о постојању и раду Памучног комбината Врање од 1960. године па до данас. И зато драги пријатељи, драга браћо и сестре, у част 63. годишњице и успешног опстнка српског привредног и текстилног гиганта, проглађшавам изложбу отвореном, речи су Дејана Антића државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На свечаној седници заслужним појединцима и институцијама уручене су захвалнице и плакете. Након тридесет година рада у  ХК Јумку, актуелни комерцијални директор Зоран Сојковић каже…

-Кад сам ја почињао да радим у Јумку то је било „златно време Јумка“ где је рдило близу 10 хиљада радника, а у неком каснијем времену и 13 хиљада. Производило се од предива, тканина, конца за ручни рад, конца за шивење, до готових одевних предмета, али у том периоду пре свега за модну индустрију када је Јумко у то време био бренд у модној инсустрији. Да би у неком периоду санкција, ратова, у неком периоду транзиције, дошло до проблема, губитка посла, да би 2012. године почео полако опоравак, рекао је Зоран Стојковић комерцијални директор ХК „Јумко“.

Опредељењем Јумка за производњу наменског програма, униформи за војску, полицију, хтз опреме за јавна предузећа , а уз помоћ државе и пре свега председника Александра Вучића стабилизација производње почела је 2014. године, речи су Зорана Стојковића комерцијалног директора ХК „Јумко“. У културно-уметничком програму наступили су глумац Драган Станковић и КУД ,,Севдах“.

Please follow and like us:
Друштво