Свечано oтворен 4. Међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива

У Врању је свечано отворен 4. Међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива, који се данас и сутра одржава на централном шеталишту. Градоначелник Врања др Слободан Миленковић поздравио је присутне и истакао да је ова сајамска манифестација прилика за промоцију здравих природних производа, али и могућност за излазак из локалних оквира пословања и проналска места на тржишту.

-Из Врања се данас шаље предивна слика презентације производа из природе. Производња лековитог, зачинског и украсног биља, пчелињих производа и гљива се све више развија. Због тога је важно да се произвођачи мотивишу у смеру унапређења ове врсте производње. Град Врање подржава сваку врсту иницијативе која омогућава унапређење пољопривредне производње. Бројним субвенцијама из буџета града помаже се регистрованим пољопривредним произвођачима и предузимају активности на повезивању произвођача и ресорних министарстава у циљу добијања различитих врста помоћи. Такав тренд ће бити настављен и у наредном периоду, јер је развој пољопривреде у свим областима од суштинског значаја за развој читавог Пчињског округа , истакао је Миленковић.

Градоначелник је додао да подршка и помоћ развоју производње која подразумева употребу производа из природе, њихову прераду и дистрибуцију мора бити један од важних циљева сваке локалне самоуправе, јер се на тај начин  јачају пољопривредни капацитети и развија органска производња, која увек има примат над свим осталим врстама производње.

Сајам је отворила Ивана Поповић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

-Веома ми је драго што сте овом манифестацијом истакли значај лековитог и зачинског биља, јер је то грана пољопривреде на којој би требало да се поради у будућем периоду много више него до сада, јер  Србија има много потенцијала у овој области. Надам се да ће управо ова манифестација мотивисати наше пољопривреднике да виде колико је могућности у овој сфери, нагласила је државна секретарка.

У културном делу програма наступиле су ученице ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ са професорком српског језика и књижевности Весном Продановић, Есад Јашаревић на кларинету и оркестар Ненада и Стефана Младеновића. Покровитељ сајма је Град Врање.

Please follow and like us:
Друштво