Свечаност поводом Дана победе одржана у Врању

Обележавање Дана победе у Врању

Свечаност поводом 9. маја Дана победе у Другом светском рату одржана је у Врању крај Споменика Револуцији, где су се окупили представници Града, политичког и јавног живота и бројни грађани.

Након извођења химне и минута ћутања, којим  је одата пошта погинулима, Епископ Пахомије са свештенством одржао је помен страдалима.

9. мај Дан победе над фашизмом обележава се у знак сећања на 80 милиона жртава у највећем губилишту у новијој историји, рекао је у свом говору градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

-Ми смо одувек били народ који је водио ослободилачке ратове. Срби су народ који не мрзи. Позивам вас да не мрзимо, да прашатамо. Еди Јаку, Јеврејин који је преживео неколико логора и доживео 101. годину живота овако је говорио: ‘’Нацисти су желели да нас униште, да мрзимо, али ја не мрзим , не користите ту реч , да вас не уништи. Зато вас још једном позивам да грешнима праштамо, то је наша судбина, јер ћемо ми Срби бити увек на раскршћу и у вековима који су пред нама бити, али је сигурно да ћемо победити.’’ Честитам вам 9.мај, Дан победе над фашизмом,  рекао је градоначелник. 

О страдању Срба у Другом светском рату говорио је Зоран Видић председник Борачке организације братске општине Брод.

-На нашој српској земљи има много места пред чијом величином и најбољим говорницима недостају речи. Ја сам данас на таквом месту где ми се свака изговорена реч чини мала. 9. мај је најначајнији датум у историји света јер слави победу над највећим злом, од кога су страдали милиони – рекао је Видић.  

Венце и цвеће положили су градоначелник са сарадницима, командант 4. Бригаде Копнене војске  пуковник Синиша Николић са сарадницима, народни посланик Горан Николић, председник Градске општине Врањаска Бања Драган Сентић,  бројне борачке организације, удружења, као и представници средњих школа.

 

Please follow and like us:
Друштво