Сведочење о непоновљивом ентузијазму и труду

Прослава 144. рођендана Јавне библиотеке „Бора Станковић“ отпочела је отварањем изложбе “Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?”. Тема ове мултимедијалне поставке је како је, захваљујући ентузијазму и раду омладинаца из читаве Југославије, од мочваре настао Нови Београд, данас највећа општина у Србији.

За Дан библиотеке је изабрана изложба која тематизује један изузетан период у изградњи наше земље који је, чини се, помало скрајнут у последње време, рекао је директор Библиотеке „Бора Станковић“, Зоран Најдић.

Изложбу је отворила Изабела Савић, градска већница за културу која је истакла да је у Врању само годину дана од ослобођења од Турака основана Читаоница врањска, што доказује да су наши преци имали развијену свест о неопходности образовања становништва.

– И поред тога што Библиотека прати модерне трендове, тешко да техноологија може да надмаши мирис књиге, било да је она стара или нова – рекла је већница.

Ових дана се навршило тачно 75 година од почетка изградње Новог Београда, што је био повод за изложбу, чији је циљ да подсети на непоновљив ентузијазам и труд којим је омладина градила Нови Београд  и целу земљу.

Пред њима је те 1948. године била мочвара, а данас имамо највећу општину у Србији са највећим бројем становника, каже аутор, Драган Милошевић, историчар Народне биоблиотеке Србије.

– Све смо даље од тог времена и мени се чини да су ентузијазам и живот тадашњих омладинаца, у данашњем времену, непоновљиви.

Тада, када су почели, пред њима су били мочвара и песак, а данас је то потпуно нови град са 210 хиљада становника – каже аутор и додаје да су први градитељи имали чак и мањак алата и још мање механизације.

Назив изложбе је аутентична реченица коју је 1948. године у разговору са командантом акције изговорила млада бригадирка Ковиљка Бошковић,.

– То је била моја мајка, Ковиљка Бошковић, касније Милошевић, која је изговорила „Шта ћемо ми на овом песку“ кад је једног јулског јутра угледала ту мочвару.

Он јој је одговорио „другарице, ми овде градимо нови град“, на шта је она узвикнула „нови град, ко ће још да живи на овом песку?“

Сама је од 1965. године до краја живота живела на том песку, а данас бетону – наводи Милошевић.

Врање је први град у којем је изложба постављена након премијере у Народној библиотеци Србије, а занимљиво је да је од 1949. године неколико бригада из врањског краја учествовало у изградњи Новог Београда.

На свечаности је говорио и Врањанац Столе Младеновић, најмлађи командант радне бригаде на радној акцији Нови Београд 1969. године, који је са присутнима поделио сећања на те дане.

На 10 тематских паноа представљен је рад и живот омладинских радних бригада, а на видео биму је приказан део оригиналног докумантарног материјала.

Please follow and like us:
Друштво Култура