Свети Трифун, Дан заљубљених или Дан виноградара?

Српска православна црква и верници данас славе Светог Трифуна, хришћанског великомученика из трећег века, који је у српском народу познат и као заштитник виноградара За дан Светог Трифуна се везује и веровање да се полако буди природа и да пролеће долази управо од овог празника.

Четрнаести фебруар неки обележавају као своју крсну славу Свети Трифун, виноградари га обележавају као свој дан, а заљубљени, тачније они који  су у љубави, 14. фебруар прослављају као Дан заљубљених. Тим поводом смо изашли на улице нашег града и упитали суграђане, шта прослављају данас?

-Свети Трифун, Валентино, режу се виногради да би боље рађали.

Упитана, шта ће она обележити данас, одговара:

-Дан љубави, речи су наше суграђанке.

-Дан виноградара, Свети Трифун јер смо ми православци. То су ови са запада измислили неки Дан заљубљених, ми славимо Светог Трифуна и јутрос смо већ закројили виноград у дворишту и ево сада идемо код пријатеља на кафу. Дакле, да знате, данас је Свети Трифун.

Упитани, када заљубљени онда треба да прославе Дан љубави, одговарају:

-Заљубљени сваког дана треба да показују и славе љубав. Љубав се негује сваког дана, воли се сваког дана. Запамтите децо, данас је Свети Трифун, речи су једног брачног пара.

-Ја мислим Свети Трифун, а Дан заљубљених ми славимо заједно. Свети Трифун обележавамо због орезивања винограда, додаје један старији брачни пар.

-Уз чашу доброг вина и уз Светог Трифуна и Валентина, желим вам љубави више него што ико има, истакла је наша суграђанка.

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Трифуна, с друге стране, 14. фебруар је Дан љубави, односно Дан заљубљених. За празник постоје разна веровања у народу. Једног од веровања везано за 14. фебруар је, да са овим даном стиже пролеће, да се буди природа и најузвишеније осећање код људи, љубав.

Please follow and like us:
Друштво