„Светионици у нама“, књига о Врању писана душом

Пред изузетно великим бројем посетилаца, синоћ је представљена збирка приповедака „Светионици у нама“, професорке српског језика и књижевности Бранке Марковић. To је емотивна и сентиментална прича о људима из прошлости и садашњости Врања које је и главни јунак свих ових приповести.

Збирка „Светионици у нама“ је једна велика прича о љубави, а љубав, као и доброта, је свуда око нас и у нама и у њој треба да уживамо сваког дана, порука је Бранке Марковић.

– Треба да волимо светлост зато што нам она осветљава и указује нам неке нове путеве, међутим, трба да волимо и кишу јер она испире нашу душу.

Срећа испуњава наше биће, али треба да дочекамо и некако уживамо и те наше проблеме и јаде, зато што јади отварају наше биће и наше срце и то је оно што нас чини људима – рекла је ауторка.

Бранка Марковић се прихватила тешког задатка, да оживи прошлост, да својим светионицима обасја бродове успомена и спаси их оштрих стена заборава, рекао је књижевник Бранислав Јанковић.

– Колико је дивно бити човек рођен на овим просторима, реченица је из Бранкине књиге, намерно кажем Бранкине књиге, а не књиге Бранке Марковић, желећи да дам једну интимну црту, јер постоје писци које својатате и који су вам близу душе.

Када смо већ код душе, једне непознате и тајанствене ствари, Бранка пише душом; она је једна од оних писаца који седну за сто, изваде душу, изаберу најоштрије перо и забоду га из све снаге у ту сопствену душу – рекао је Јанковић.

Збирка „Светионици у нама“ је, пре свега, књига о љубави према човеку, истакла је директорка Народног универзитета Гордана Димитријевић.

– Она је непрекидно подсећања на божанско у људима, на светлост која је у свим религијама симбол духовног, божанског принципа.

Попут Његошевог филозофско-религијског спева „Луча микрокозма“ и овде је душа водиља, а светлост се преноси кроз генерације као наслеђе.

Мада је један од главних мотива „Луче“ трагање за одговорима откуд зло у свету и где је порекло зла, у збирци „Светионици у нама“ светло и тама су већ међу јунацима, они их декларишу, одређују и сврставају – казала је Гордана Димитријевић.

Ово су приче у којима нема злобе, несреће нити лоших карактера, истакао је уредник издања, Жикица Димитријевић.

– Довољно је прочитати насумице један пасус било које приче , па да вас повуче и заинтересује до краја и причу и књигу „Светионици у нама“, са врло креативним насловом који светли и осветљава књигу на самом почетку – рекао је Димитријевић. На промоцији је наступио и део Хора Гимназије „Бора Станковић“ из Врања са одабраним врањским песмама, а приказан је и за ову прилику специјално припремљен видео филм.

Please follow and like us:
Култура