Светосавље – наш бедем опстанка

Добитници награде „Свети Сава“ за 2023. годину

У оквиру овогодишње Светосавске недеље, у великој сали Позоришта „Бора Станковић“ одржана је Светосавска академија. На свечаности су уручене награде ,,Свети Сава“ за 2023. годину.

У сусрет 27. јануару, дану који је српска православна црква посветила Светом Сави, сви се удружимо око истог циља: да опоменемо, подсетимо и научимо своје потомке ко је био Растко Немањић. Све то кроз програме у духу светосавља чију окосницу чине управо они на којима свет остаје – деца, ученици врањских основних и средњих школа, рекао је на свечаности председник Привременог органа града Врања, др Слободан Миленковћ.

– Велики допринос у организовању манифестације свакако дају и њихови учитељи, наставници и професори уз подршку родитеља, који кроз свој рад настављају мисију просветитељства коју им је Свети Сава оставио.

И управо због тог труда, рада и посебно постигнутих резултата установљена је и награда Свети Сава. Посебно признање које појединцима и колективима, треба да буде потврда да су на правом путу – путу светосавља.

И у годинама које су пред нама трудићемо се да не скренемо са тог пута, да генерацијама које долазе предочимо вредности које нам је Свети Сава оставио својим преданим и мудрим миосионарењем, сврставајући светосавље у један од најјачих бедема опстанка српског живља на овим просторима – рекао је Миленковић.

У име награђених, скупу се обратила Ирена Миловановић, директорка ОШ „Бранко Радичевић“ из Врања, најбоље образовне установе у 2023. години.

– Савиндан је идеална прилика да се осврнемо, како на Савине  темеље нашег образовања, тако и да погледамо у нашу будућност, јер усавршавање образовног система и његово прилагођавање модерним трендовима, прави је начин да се у 21. веку достојно наставе Савине просветитељске идеје – рекла је директорка.

Светосавску беседу је произнео Ненад Бојков, професор и магистар теологије.

– Са Врачара, где се данас у пуном сјају уздиже велелпни храм, па све до српске голготе, светог Косова, са којег ће нам заблистати радост васкрсења, дух Светог Саве сјединио се са духом српства, са духом слободе, са духом свехришћанске философије живота и од тога сачинио светосавски живот и светосавску философију живота – казао је Бојков.

У пригодном уметничком програму наступили су ученици врањских средњих школа, као и мала Марија Стојановић из вртића „Пчелица“.

Пригодне композиције извели су чланови Градског мешовитог и Хора Музичке школе „Стеван Мокрањац из Врања. Сутра, на сам дан Светог Саве, у Саборном храму биће одржани света литургија и резање славских колача, као и прослава Савиндана у школама, а у вечерњим сатима и традиционални Светосавски бал просветних радника.

Please follow and like us:
Друштво Култура Образовање