‘’Светови у књижевном делу Сунчице Денић ‘’ вечерас пред врањском публиком

У оквиру програма Светосавске недеље књижевно стваралаштво проф. др Сунчице Денић биће пред врањском публиком. О већ добро познатој професорки и списатељици говориће Александар Лаковић и Живојин Ракочевић.

“Светови у стваралаштву Сунчице Денић“ назив је тематског зборника који је објединио радове са округлог стола, посвећене просветном, научном и књижевном раду проф. др Сунчице Денић Михаиловић. По узору на назив овог зборника Врањанци ће у оквиру књижевне вечери под називом “Светови у књижевном делу Сунчице Денић“ моћи да се боље упознају са поетским и прозним стваралаштвом истакнуте књижевнице. Иако је деценијама била везана за део програма у оквиру традиционалне манифестације, ово је први пут да се и сама представља у оквиру Светосавске недеље.

– Овде сам позвана и радо сам прихватила, са задовољством, зато што сам део Светосавске недеље од почетка, од првога дана, то знате и сами, и мање – више највећи део тих Духовних академија сам организовала у склопу Епархије врањске. Јако ми је драго због тога, зато што је цело моје биће, и професионално и лично и књижевно негде вођено светитељским идејама, животом по обнављању и сталном учењу, које је промовисало љубав и братољубље, и мени се чини да је неко то добро протумачио, каже проф. др Денић.

О световима у њој и око ње кроз призму њеног књижевног стваралаштва говорили су и писали многи. Овога пута на ту тему говоре Александар Лаковић и Живојин Ракочевић.

-Просто нисам могла да се определим кога да позовем, јер људи воле да дођу у Врање. Осим Михајла Пантића, који је био спречен, ово су моји пријатељи са Косова, и они су највише и писали и говорили о мени, тако да ће бити два сјајна госта и биће ми драже да публика чује њих него мене, додаје Денић.

Богато поетско и прозно стваралаштво професорке Денић вишеструко је награђивано. Издвојила се својим стилом писања, али и живота, јер је, како је говорио Николај Тимченко, “лиричар који избегава да се исповеда, који од искрица своје интиме гради једну дискретну, са мало речи и шкртим исказом, поезију која је, међутим, речита и чији подземни токови допиру до чула и разума читаоца ако уме да их осети.“

Књижевно вече заказано је за 19 сати у позоришту “Бора Станковић“.

Please follow and like us:
Култура