Светски дан цивилне заштите, 1. март

Цивилна заштита

Светски дан цивилне заштите, 1. март, има за циљ указивање на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа, катастрофа и суочавању са њима, као и да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

Цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају ванредних ситуација, које превазилазe могућности редовног деловања надлежних органа.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова је, до сада, формирао 111 специјализованих јединица цивилне заштите за заштиту и спасавање. Основну обуку прошло је 2.857 припадника који су распоређени у специјализоване јединице цивилне заштите за гашење пожара, спасавање на води и под водом, пружање прве помоћи, радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, спасавање из рушевина и за збрињавање угрожених.

Подсећамо, Међународна организација за цивилну одбрану, која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби је, на Генералној скупштини 1990. године установила 1. март као Светски дан цивилне заштите.

Please follow and like us:
Друштво