Светски дан детета

Чланице ђачког парламента ОШ „Светозар Марковић“

Поводом Светског дана детета, гошће Јутарњег програма Радио телевизије Врање, биле су ученице и чланице ђачког парламента ОШ „Светозар Марковић“ Софија Станковић и Анђела Раденковић, као и педагошкиња ове школе Ивана Агенов, са којима смо говорили о положају деце данас.

Светски дан детета је годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана и осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

-Мислим да се поштују, али не поштује свако дете подједнако и права и обавезе. Сматрам да подједнако треба да се прича и о правима и обавезама. Мислим да стварно има доста деце и из моје школе и из нашег града, која немају сва права која ја имам. Треба да се поштује свако дете, без обзира на њихову боју коже или у коју веру верују, речи су ученице Софије Станковић.

-Деца данас користе друштвене мреже и ја сматрам да би и наставници и родитељи требало да нам помогну да ми схватимо шта је на интернету добро и у шта треба да верујемо.

-Где су вам права најугроженија?-питали смо нашу саговорницу.

-Мислим да је то у дигиталном свету, рекла је ученица Анђела Раденковић.

-Да, дефинитивно у дигиталном свету јер свако може да каже било шта, за било кога  потпуно анонимно или преко неког лажног профила, а та особа мора са тим лажима да се суочава сама, како зна и уме са тим лажима, објашњава Софија.

-Трудимо се да поштујемо права деце у нашој школи, обзиром на то да нас на то обавезује Комвенција о правима деце, као и сваку другу школу. Оно што је за нашу школу специфично јесте да смо девет година били укључени у пројекат о образовању за права детета и да је тај пројекат остао одржив у школи. То значи да се и даље одржавају часови из тог пројекта, који су базирани и баве се Конвецијом о правима детета, нарочито на часовима грађанског васпитања. Акценат је на тим радионицама које подстичу разумевање, поштовање дечјих права, на који начин се дечја права поштују и шта се дешава када се дечја права крше, истакла је Ивана Агенов, педагошкиња у ОШ „Светозар Марковић“.

Управо су те радионице погодне за часове грађанског васпитања, али и за друге наставне часове, наглашава педагошкиња и додаје да се овај принцип рада уградио у њихов школски систем. Без обзира на то који датум му је посвећен, обележавање Светског дана детета требало би да има за циљ да усмери пажњу јавности на проблеме са којима се деца суочавају током свог одрастања. Овај дан треба да служи томе да се свако друштво подсети на одговорност коју има према деци, нарочито оној која се налаже у осетљивом положају, и позове да предузме мере које су потребне како би се њихова добробит унапредила.

Please follow and like us:
Друштво