Светски дан хране: Важна је умереност

Нутрициониста Милош Недељковић

На Светски дан хране још једном подсећамо на значај правилне и разноврсне исхране. Поврће, воће, месо, житарице, већ научен образац, али врло ретко примењиван у пракси. Промена исхране подразумева и промену стила живота, а врло је важан и довољан унос воде, али и физичка активност.

Здрава исхрана мора да почне од здравог и уравнотеженог доручка. Многи од нас овде праве прву и кључну грешку, избегавајући храну у јутарњим сатима. Доручак је најважнији оброк и никако га не бисмо смели “прескакати.“ И у току дана важно је да исхрана буде уравнотежена.

-Прво и основно треба увести те неке правилне животне навике, значи да исхрана буде разноврсна, да буду заступљене све врсте намирница карактеристичне за наше поднебље, воће, поврће, месо, посније месо, пилеће јунеће млевено, да се уноси довољна количина воде, да се човек уоброчи, да има доручак, ручак, вечеру, ужину и да неколико пута недељно неку физичку активност. Сама исхрана не треба да буде ни преобилна, ни да мањка, из разлога да не би дошло до појаве неких компликација, каже нутрициониста Милош Недељковић.

Компликације могу бити здравствене природе, повећана масноћа у крви или шећер, али и бројне друге тегобе, као и гојазност, која је последњих година све заступљенија, посебно код деце и младих. Није важно да ли једемо само до 18 сати или и после 18, истиче нутрициониста, и подсећа да се животни стилови разликују, и да људи који раде ноћне смене морају да једу и касније. Поента је да будемо сити и здрави и да, наравно, све то прати и довољан унос течности, што је и акценат овогодишње глобалне кампање поводом Светског дана хране.

-То је отприлике неких 8 чаша воде у току дана. Све зависи и од начина живота, људи који се баве физичком активношћу, који раде физички посао, треба да уносе и више. Када је зима вода се мање уноси, када је лето то је у неким већим количинама, додаје нутрициониста.

Слоган који прати овогодишњу глобалну кампању гласи „Вода је живот, вода је храна – сачувајмо сваку кап!“, a за циљ има да подстакне осећај личне и колективне одговорности за опстанак воде на нашој планети, па самим тим и за опстанак свих нас.

Please follow and like us:
Друштво Здравље