Светски дан слободе медија – двоструко више напада на новинаре

фото:РТВ Врање

Светски Дан слободе медија, 3. мај, обележава се данас широм света уз оцену да су новинарска професија, медији и медијски радници у све тежем положају. Осим тога, највећи број новинара у Србији, чак 90 одсто њих, није довољно плаћено и плате су им мање од републичког просека, према подацима синдиката.

Потврду ове оцене налазимо у нападу на новинарске екипе током празника, када су нападнути новинари две медијске куће са националним фрекфенцијама на подручју Града Београда. Овом приликом подсећамо да је Слобода медија једно од основних људских права и слобода проистекла из права слободе говора које је загарантовано Универзалном декларацијом о људским правима. Удружење новинара Србије навело је у свом прогласу да ће годину између обележавања два Дана слободе медија  новинари у Србији памтити по готово двоструко већем броју претњи, притисака и напада у односу на период између 3. маја 2021. и 3. маја 2022. године, али и по охрабрујућој првостепеној пресуди у поновљеном поступку за паљење куће Милана Јовановића којом је бивши председник Општине Гроцка осуђен на пет година затвора. На претње и све чешће нападе посебно су рањиве новинарке.

Новинарима се највише прети на друштвеним мрежама, где се и највише вређају и омаловажавају. Ту се ради о високо-технолошком криминалу, о нечему што се тешко открива, због чега многи људи доживљавају страшне увреде, много непроспаваних ноћи, нажалост, незаштићени у сфери интернета. То је везано и за друга кривична дела, а данас говоримо о томе и када је заштита новинара и посао новинара и медијских радника у питању. Интернет је место где су најмање заштићени, а по природи посла медијски радници су везани за интернет, за друштвене мреже, те су тако и изложенији.

Please follow and like us:
Друштво