„Таква ни је жичка“, нова књига Милета Костића Дубнице

Миле Костић Дубница

Из штампе је управо изашла нова, дванаеста по реду књига Милета Костића Дубнице, под називом „Таква ни је жичка“. Реч је о збирци прича из живота, писана делимично на локалном дијалекту.

Миле Костић, како му и општеприхваћени надимак говори, нераскидиво везан за родну Дубницу.

Одатле му, каже, полази сва инспирација за писање и ту је чуо највећи део народних мудрости које ревносно бележи и у правилним временским размацима, претвара у књиге.

Најновије издање које се управо појавило из штампе, носи интригантан наслов, везан такође за народни говор: „Таква ни је жичка“.

– Међу корицама ове књиге се налази 30 прича на дијалекту, али и на књижевном језику.

Реч „жичка“ може да значи ген наследне особине у крви, а значи и танак млаз воде на извору и мислим да је наслов примамљив и да ће заинтересовати читаоце да прочитају књигу – појашњава Миле.

У овим причама, наводи Костић у предговору, одшкринута су врата прошлости и свеукупног живота људи, њихових судбина, патњи и радости, тако да свака испричана прича илуструје животну страну у којој ће неко од читалаца пронаћи свој доживљени или изгубљени свет.

– Све приче су из свакодневног живота и можда ће се показати да сам и ја један од трагача људских душа и живота.

Ја бележим све оно што нас снађе, што нам се дешава и што нас окружује, то су све приче из стварног живота – наводи Костић.

Поред поезије, прозе и драма, Миле Костић приљежно бележи и народне мисли и изреке и то ће бити тема његове наредне књиге.

– Ја сам до сада објавио четири књиге изрека и пословица и надам се да ће и наредна бити књига пословица и изрека на дијалекту, што је наше велико богатство.

Не могу да кажем колики ће бити њихов број, али се надам да ће то бити једна лепа и обимна књига – најављује Миле.

Збирка „Таква ни је жичка“ објављена је под окриљем издавачке куће „Уметнички хоризонт“ из Крагујевца. Миле Костић Дубница је књижевну каријеру започео драмом у дијалошком облику „Нећу татка да обрукам, написао је и три романа као и збирку песама „Тајне окачене софре“.

Please follow and like us:
Култура